Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Drott-ikonen tar över som sportchef i storklubben

Det blir ingen fortsättning i Drotts damlag för det strävsamma tränarparet Lars-Tommy, Lars-Magnus Jönsson och Tommy Suoraniemi.
För Tommys del väntar i stället ett nytt uppdrag i Finland när han blir sportchef i storklubben Helsingfors IFK.

– Jag kände att jag ville prova på något annorlunda så när det här erbjudandet dök upp var det inte så mycket att tveka på, säger Tommy.

Den nu 52-årige bollvirtuosen – som tog OS-silver 1992 och EM-guld 1994, SM-guld med Drott som spelare 1991 och 1994 samt som assisterande tränare 2013 – lämnade så sent som 2019 uppdraget som förbundskapten för både det finska flick- och damlandslaget.

Men nu är han alltså tillbaka i Finland.

– Jag ska sätta spelartruppen och jobba med organisationen och ser det mer som ett långsiktigt projekt över flera år. Finsk handboll har ju en tradition att hämta många spelare från Balkan, Ryssland och Belarus, men jag har ju ett annat kontaktnät, där vi kan snegla mer mot Norden.

HIFK är en finsk storklubb, men efter sju guld, numera fämst inom fotbollen och ishockeyn, medan handbollen ligger kring femte, sjätte plats i ligan.

– Men ambitionen är absolut topp 3, där spetsen i finsk handboll är väldigt tunn, men där de tre bästa lagen håller samma klass som vår högsta serie och ettan, Cocks Riihimäki spelar i Champions League, säger Tommy.

Men trots uppdraget blir det ingen flytt till Helsingfors.

– Nej, jag kommer att bo kvar i Halmstad och pendla när det behövs för matcherna kan man ju se på nätet. Det är väl framför allt i början som jag vill vara på plats, men på grund av pandemin har jag ju inte fått åka ännu.

Fler lokala sportnyheter hittar du här