När vi två blir en. Drotts ordförande Sten Liljedahl (till vänster) och HBP:s Tommy Söderberg – snart kan de vara under samma klubbfana.
När vi två blir en. Drotts ordförande Sten Liljedahl (till vänster) och HBP:s Tommy Söderberg – snart kan de vara under samma klubbfana.

Drott + HBP = sant!

Den 10 mars 1936 bildades HK Drott. Knappt sju månader senare, den 2 oktober, följde Halmstad Handbollspojkar, HBP, efter. Nu, 77 år senare, blir de två klassiska klubbarna en förutsatt att respektive årsmöte den 2 juli bifaller styrelsens förslag.

ANNONS
|

– Vi tar till vara på det bästa av två världar, Drott är svenska mästare på elitsidan och bra på att förädla talanger och HBP har en fantastisk ungdomsverksamhet och förhoppningen är naturligtvis då att 1 + 1 blir 3, säger Drotts ordförande Sten Liljedahl.

När väl hjulen började rulla i vintras efter att HBP hade tagit initiativet så har det gått undan.

– Ja, vi inom HBP har diskuterat detta en länge tid vad vi kan göra för att bli bättre och då skickade vi förfrågan till Drott. Och efter tre månaders intensivt arbete är vi redan framme, säger HBP:s ordförande Tommy Söderberg.

ANNONS

Två kanslier blir ett med Drotts klubbchef Ulf Månsson som högsta ansvarige.

Och inte minst – Drott och HBP blir med drygt 650 spelare och 75 ledare plötsligt en av landets största handbollsklubbar.

– Jag var på USM-slutspelet i Norrköping där Sävehof var representerat i sju av åtta klasser. Och för att vi ska kunna närma oss klubbar som just Sävehof och Lugi på ungdomssidan är det här helt rätt väg att gå, säger Månsson.

– Jag var ju själv spelare i Drott som blev ungdomsledare i HBP eftersom Handbollspojkarna på ungdomssidan hade ett starkare varumärke – inte minst på ledarsidan. Och frågar man ungdomarna vad som avgör valet av sport och om man fortsätter så blir första, andra och tredje skälet hur bra ledarna är. Och nu samlar vi all handbollskompetens i samma klubb, konstaterar Uffe belåtet.

På grund av bestämmelserna inom handbollen att man enbart får ha ett seniorlag på herr- respektive damsidan kommer det ändå att finnas tre föreningar. HK Drott Halmstad för herrlaget i elitserien och damlaget i division 1, Halmstad Handboll (tidigare Team Drott) för herrarnas division 1, damernas division 3 och hela ungdomsverksamhet samt HK Halmstad (tidigare HBP) för herrarnas division 3.

Det innebär också att det kommer att finnas styrelser, en för HK Drott och en för Halmstad Handboll.

ANNONS

– Men det viktiga är naturligtvis att det finns inte en spelare inom dessa lag som inte kan förflytta sig till ett annat, inflikar Sten.

Med 32 träningsgrupper varav 18 på herrsidan, elva på damsidan samt två bollek och en handbollsförskola är målsättningen minst två träningsgrupper per ålderskull.

– Och det kanske mest glädjande är att vi nu på damsidan för första gången får en obruten länk från yngsta tjejerna upp till seniorlaget, påpekar Mats Nilsson, ungdomsansvarig i HBP.

Senast lagen låg i samma serie var 1968 när det blev 23–23 i derbyt, där Drott vann division 2 södra med HBP som fyra.

Sedan dess har klubbarna gått skilda vägar. Drott har 45 raka säsonger i elitserien medan HBP säsongen som gick spelade i trean.

Drotts guldtränare Ulf ”Tubbi” Sivertsson är en av många som har representerat båda klubbarna och han ser enbart win-win-effekter av samgåendet.

– Ja det gör att vi tillsammans har alla förutsättningar att bli riktigt starka, både på elit- och breddnivå. Och på sikt kommer det att generera fler handbollsspelare där man ska kunna hålla på med handboll även om det inte är någon elitsatsning, säger Tubbi som får det övergripande ansvaret för alla ledare och lagen ner till pojkar A.

ANNONS

Men även om det kommer att finnas tre olika föreningar inom klubben måste det väl bli ett gemensamt klubbmärke?

– Det är en fråga som vi får titta på efter årsmötena den 2 juli, svarar Drott-ordförande Liljedahl.

Och hur blir det med klubbdräkt?

– Samma svar där, ler HBP-ordförande Söderberg som på det gemensamma medlemsmötet fick applåder när tog i hand med Sten.

– Att det skulle gå så snabbt trodde jag nog aldrig när vi tillsatte de tre arbetsgrupperna, medger Tommy. Men det beror ju på att alla har varit så positivt inställda i båda lägren.

Så visst talar allt för att två blir en den 2 juli, för att nu travestera en välkänd Drott-fantast, Per Gessle.

Bildade: 10 mars 1936 (Drott), 2 oktober 1936 (Halmstad HP).

Meriter: 11 SM-guld, 22 SM-finaler och 45 raka säsonger i högsta serien. (Drott).

Klubbar i föreningen: HK Drott Halmstad, Halmstad Handboll, HK Halmstad.

Antal träningsgrupper: 32

Antal spelare: C:a 650.

Antal ledare: C:a 75.

Profiler som spelat i båda klubbarna: Bengt Johansson, Jörgen Abrahamsson, Leif ”Biffen” Åsberg, Thomas Sivertsson, Ulf ”Tubbi” Sivertsson, Jan-Olof Jönsson, Tomas ”Ryssen” Eriksson, Marcus Holmén, Albin Stenberg.

ANNONS