Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TURBULENT. Sten Liljedahl avgår som ordförande i HK Drott, som på tisdagen fick klartecken för ett lån på 1,5 miljoner kronor från Halmstads kommun. Även majoriteten av ledamöterna uppges sluta.

Drott får låna – men behöver ny styrelse

HK Drott får låna 1,5 miljoner kronor av Halmstads kommun. Nästa problem för den krisdrabbade mästarklubben: Att hitta en ny styrelse. Ordföranden Sten Liljedahl och fem av sex ledamöter uppges hoppa av.

Sten Liljedahl har varit Drotts ordförande sedan hösten 2010, men kandiderar inte till omval vid årsmötet den 16 juni.

– Jag kommer inte att stå till förfogande framöver på grund av att mitt civila jobb tar för mycket tid, bekräftar Liljedahl, som är vd på TEK, Teknik- och kompetenscentrum i Halmstad.

Även i övrigt väntar stora förändringar i styrelsen. Enligt valberedningens ordförande Olle Hagström slutar en majoritet av ledamöterna. Bara Christian Albinsson sitter kvar.

– Vi måste ha nya kandidater på, förutom ordföranden, fem poster i alla fall, säger Hagström, men förnekar att det skulle röra sig om någon konflikt:

– Dels går mandattiden ut, sedan har man valt att stiga av utav olika skäl. Det har inte varit några större prestigesaker, men det har slumpat sig så att större delen av styrelsen byts ut. De är mycket villiga att hjälpa till på andra sätt, men vill kanske inte ha styrelseposter, säger Hagström.

Men frågan är uppenbart känslig. HP-sporten har varit i kontakt med flera av de, enligt Olle Hagström, avgående styrelseledamöterna. De är förtegna om sin framtid i föreningen.

– Jag för en diskussion med valberedningen, men har ingenting att säga just nu, säger Lars-Göran Persson.

– Har Olle sagt så, så står det för honom. Jag varken bekräftar eller dementerar. Vi måste ha en process i föreningen där vi har ett årsmöte där man väljer en styrelse. Innan dess är det fel att gå ut och kommentera, även om det skulle vara på det sätt som du påstår, säger Lars Karlsson.

Hur har styrelsearbetet fungerat under det gångna året?

– Det fungerar bra, men det har varit ett väldigt tufft år i den ekonomiska situation som vi har varit i. Vi har jobbat väldigt hårt för att dels klara det ekonomiska, dels klara det sportsliga, svarar Lars Karlsson.

Drott fick i alla fall ett positivt besked på tisdagskvällen då ett enigt kommunfullmäktige i Halmstad sade ja till att låna ut 1,5 miljoner kronor till föreningen.

Både Femklövern (Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) samt Socialdemokraterna hade på förhand uttalat sitt stöd för lånet och det klubbades igenom utan debatt.

– Det är bara att tacka och uppskatta att Halmstads kommun visar oss den möjligheten att finna en långsiktig ekonomisk plattform, kommenterar Sten Liljedahl i Drott.

Ett av kommunens villkor för lånet är att Drotts styrelse eller ”andra privata intressenter” lämnar ett motsvarande efterställt lån till Drott på 500 000 kronor.

– Vi har löst det inom föreningen, både i styrelsen och utanför styrelsen, säger Liljedahl, men vill inte avslöja vilka borgenärerna är.

HP140415: Kommunen hjälper Drott ur akut ekonomisk knipa

Fler lokala sportnyheter hittar du här