Beskedet: Inga matcher för Drott före jul

Det blir inga fler seriematcher för HK Drotts damer och herrar före jul. Svenska Handbollförbundet skjuter upp allt seriespel från division 1 och nedåt till och med den 22 december.
– Det var väntat. Men det stora problemet är att vi inte får träna tillsammans, säger Drotts herrtränare Johan Hedlund.

ANNONS
LocationHalmstad Arena||

Beskedet kom sent i tisdags kväll:

Svenska Handbollförbundet skjuter på grund av coronapandemin upp allt seriespel under elitnivåerna fram till julveckan. Allsvenskorna för herrar och damer pausas till och med den 30 november.

Samtidigt införs obligatorisk coronatestning för alla spelare och ledare inför varje match i elitserierna och allsvenskorna till och med den 22 december.

– Utvecklingen i samhället går åt fel håll och vi har kommit fram till att det är dags att ta ett mer långsiktigt beslut. Genom att göra det hoppas vi skapa tydlighet och lugn för spelare, ledare, föreningar och distriktsförbund, säger Svenska Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg till förbundets webbplats.

ANNONS

Hoppas slippa enkelserier

För Drotts del innebär de nya direktiven att damerna kommer att ha sju division 1-matcher uppskjutna när stoppet hävs och herrarna sex.

Halmstadklubbens ordförande Björn Kullenberg försöker ändå se det positiva i situationen. Han säger till HP:

– Jag har hört i dag att de i alla fall vill spela hela serien, så att man förlänger den i vår. Det känns mest sympatiskt, tänker jag. Sedan vet man ju inte, sista ordet är väl fortfarande inte sagt. Vi får bara hoppas att det här lägger sig och det inte bara för handbollens skull utan för samhällets.

– Jag hoppas att det inte slutar med enkelserier. Men enkelserier vore ändå bättre än att man beslutar sig för att stänga serierna. För det hoppas jag verkligen inte, att vi inte kan gå upp, för det hade vi tänkt göra.

Drotts spelare tränar tills vidare på egen hand, efter individuellt anpassade program.

”Ska ha ett liv efter också”

Men herrtränaren Johan Hedlund vädjar till ansvariga att åter tillåta lagen att träna kollektivt.

– Jag hoppas att man kommer fram till någonting så snart som möjligt så att vi kan börja springa, kasta och så vidare. För axlarna tål inte allt för lång frånvaro från att jobba med boll. Givetvis förstår jag att det är en pandemi, men vi ska ha ett liv efter den också, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Man kan sitta åtta stycken runt ett restaurangbord, det är helt okej. Men man kan inte vara åtta stycken i en stor arena på en halvplan och kasta boll. Vi kan ha rejält avstånd till varandra. Visst, någonstans måste man dra gränserna, men det måste finnas lite logik i det också.

Nästa schemalagda match för Drotts herrar är hemma mot S-hof den 6 januari medan Ystads IF hemma den 10 januari är nästa punkt i damernas kalender.

Besked om RF-stöd på fredag

Klubbledningen hoppas kunna trycka in åtminstone någon uppskjuten match innan dess, men samtidigt måste spelarna hinna träna ordentligt dessförinnan för att minska skaderisken.

– Ett par veckor behöver man ha för att få i gång de handbollsmässiga musklerna som man har lite svårare att träna individuellt. Jag tänker på kast och passningar för axlar, knän och liknande, säger Johan Hedlund.

Alla uppskjutna matcher slår även mot Drotts redan ansträngda ekonomi. Föreningen har sökt pengar från Riksidrottsförbundet för uteblivna intäkter och kostnader på grund av pandemin. Besked väntas på fredag.

LÄS MER:Sju år av skador – men Suoraniemi vägrar att ge upp

LÄS MER:Gyllene Tider stöttar när Drott tar udda grepp för överlevnad

ANNONS