HK Drotts herrlagstränare Johan Hedlund gästar HP:s sportpodd och berättar om resan tillbaka till Allsvenskan, utmaningarna på vägen, drömvärvningar och målsättningar. Bland annat.
HK Drotts herrlagstränare Johan Hedlund gästar HP:s sportpodd och berättar om resan tillbaka till Allsvenskan, utmaningarna på vägen, drömvärvningar och målsättningar. Bland annat. Bild: Roger Larsson

Avsnitt 20: Johan Hedlund: ”Vi ifrågasatte mycket och var säkert inte så populära”

Han tog över HK Drotts herrlag efter det fria fallet ner i division 2. I HP:s sportpodd Bakom rubrikerna berättar Johan Hedlund om resan tillbaka till Allsvenskan, att klubben inte ens kunde ge spelarna lunch på bortaresor, Bengt Johanssons sista Drott-match och vilka spelare han hoppas få hem till klubben.
– Det finns lite kontakt, berättar Johan Hedlund.

ANNONS
|

Fyra år efter att Johan Hedlund återvände till HK Drotts herrlag kan klubben återigen titulera sig allsvensk igen efter ett enda långt segertåg i division 1.

– Vi har firat det lite för lite, men vi har några spikade datum framöver där vi både ska fira och starta upp inför den nya säsongen. Den 6 augusti är vår årliga lagfest, det brukar vara en tvådelad dag där vi först träffas och pratar lite mål, förhållningssätt och regler och på kvällen är det middag och fest, säger Johan Hedlund.

Annat var det när Hedlund, som bland annat var med och tog SM-guld 1999 som assisterande tränare till Ulf Sivertsson, först tog sig an uppdraget i division 2.

ANNONS

– Det var en rejäl utmaning i det läget som klubben befann sig i, både ekonomiskt och organisatoriskt. Men det var svårt att tacka nej när man har det här Drott-hjärtat.

Skillnaden från glansdagarna var påtaglig.

– Det var väldigt annorlunda att jobba i den miljön. Att inte ens kunna ge spelarna lunch på bortamatcher utan man fick betala all sin mat själv. Man fick lite träningskläder men fick vara med och bidra till dem allihop. Första året betalade alla, även jag, 1500 kronor för våra kläder och utrustning. Så har det varit fram till säsongen som var.

Dialogen med politikerna: ”Var säkert inte så populära”

Han berättar också om kampen för att få träna under pandemin.

– Man kunde vara 400 människor på Maxi men vi fick inte vara 10 personer i arenan med 100 kvadratmeter var. Jag har lite svårt att acceptera själva tankarna kring detta för det satte spelarna i stora risker när det gäller axlar och knän. Det är inte roligt när man läser i tidningen att politiker tyckte att vi kunde springa lite på Galgberget. Då har man verkligen inte förstått.

Hur mycket dialog hade ni med lokala politiker?

– Vi hade ganska mycket dialog, både Thomas (Sivertsson, tränare i Drott) och jag, så vi var säkert inte så populära den här tiden. Vi ifrågasatte väldigt mycket, och jag tycker det är en del av demokratin att ifrågasätta. Och blir man inte nöjd med svaret kan man fortsätta ifrågasätta.

ANNONS

Då kan Drott vara tillbaka i Handbollsligan

Johan Hedlund berättar också hur han ser på lagbygget inför den allsvenska återkomsten och att man fortfarande har öppningar för att förstärka på högernio.

Han tror också att Drotts attraktionsvärde har vuxit i takt med de sportsliga framgångarna.

Johan Hedlund avslöjar också att han gärna fått hem Norgeproffset Martin Lindell, som har kontrakt med Runar till 2024/25.

– Jag får gärna hem Hugo (Sivertsson) igen. Och Lindell i Norge. Han hade gärna fått komma hem och spela handboll i Drott.

Målet – på sikt – är att nå Handbollsligan igen.

– Det är inte gjort någon riktig plan för hur lång tid det ska ta för här måste ekonomi, sponsring och hela den biten utvecklas parallellt. Det går inte att det haltar för då kommer det inte lyckas. Vad kan vara realistiskt? 3-4 år kanske om alla bitar är på plats och vi kan bygga föreningen både inifrån och spelmässigt.

I podden berättar Johan Hedlund även hur han ser på planerna för en arenastad på Sannarp samt sorgen efter Bengt Johanssons bortgång.

– Han var i arenan och såg när vi mötte Farmen. Då träffade jag gamla drottare och ”Benga” och vi pratade om säsongen som gått. Jag tror att det var den sista handbollsmatchen han såg live.

ANNONS

LÄS MER:Svårt hitta ersättare – Drotts ordförande sitter kvar

LÄS MER:Tränaren nobbar proffsanbud – stannar kvar i Drott

LÄS MER:Drömlottning för HK Drott i Svenska cupen: ”Rena jackpotten!”

ANNONS