Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Målvaktshopp. Marcus Holmén, 17-årig talang från Gullbrandstorp, är en av tre målvakter i elitserienykomlingen Aranäs seniortrupp. På måndag är det premiär – med historiskt Hallandsderby mot Drott i Halmstad arena.

Aranäs redo för eliten – med Halmstadinslag

För första gången har Halland ett elitserielag som inte hör hemma i Halmstad. Men det finns 035-inslag även i nyuppflyttade HK Aranäs från Kungsbacka – som möter Drott i ett hett premiärderby på måndag.

– Det ska bli riktigt coolt faktiskt. Hoppas att man kan vara med, säger Marcus Holmén, 17.

Målvaktstalangen från Gullbrandstorp och Halmstad handbollpojkar (HBP) gick till Aranäs för ett år sedan då han kom in på handbollsgymnasiet i Göteborg.

Redan under debutsäsongen gjorde han ett halvdussin A-lagsmatcher då Kungsbackaklubben vann allsvenskan och tog det historiska klivet upp i elitserien. Nu är han en av tre målvakter i seniortruppen och tampas med mer erfarna Tony Heeringson och Daniel Svensson om speltid.

Holmén är ett bekant namn i Halmstads handbollskretsar. Både farfar Kjell och pappa Anders har ett förflutet i Drott. Anders var en av målvakterna vid SM-gulden 1989/90 och 90/91 – och är också engagerad i Aranäs, visar det sig när HP-sporten besöker ett träningspass.

– Vi har en annan målvaktstränare också, men han är här och hjälper till då och då, förklarar Marcus Holmén.

Junior själv har aldrig representerat Drott utan det blev HBP med en gång.

– Alla mina kompisar spelade i HBP och mamma och pappa var ledare för min lillebrors lag.

Aranäs har länge varit en av handbolls-Sveriges främsta plantskolor och har i dag inte mindre än 63 lag i seriespel, varav 54 ungdomslag (Drott har 10 lag, varav 6 ungdomslag). Under de senaste säsongerna har de sportsliga resultaten kommit även på hemmaplan och klubben har blixtklättrat från division 2 till elitserien via tre seriesegrar på fyra år.

Hemligheten bakom lyftet?

– Tränarna har velat satsa och spelarna har gjort det de ska. Sedan har de fått behålla spelarna också, jag tror inte att de riktigt har fått göra det innan, säger Marcus Holmén och berättar om en stark lokal handbollskultur:

– Alla ungdomar testar på fotboll och handboll här uppe. Alla gör det bara. När de börjar med handboll är de över 50 i varje årskull.

Han vittnar även om en familjär stämning i föreningen, och Aranäshallens inre är onekligen intimt med ett virrvarr av korridorer och vrår. I elitserien duger dock inte den ordinarie och tämligen slitna hemmahallen utan hemmakamperna spelas i ishallen en fotbollsplan bort.

Inför storseriedebuten har mittsexan Pelle Linders återvänt till moderklubben från danska ligan. Ett annat starkt nyförvärv är kantspelaren Tommy Atterhäll, tidigare i bland annat Sävehof.

Holmén:

– Det har gått riktigt bra på försäsongen. Bara vi får kläm på allting och kan läsa in motståndarna så blir det nog inga problem.