Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Rönnmark, i mitten, blir förbundskapten för Juniorkronorna i JVM. Arkivbild.
Joel Rönnmark, i mitten, blir förbundskapten för Juniorkronorna i JVM. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Han tar över JVM-laget – Alfredsson stoppades

Hockeylegendaren Daniel Alfredsson tackade ja till att leda Juniorkronorna i JVM, men fick nej av IIHF.
– Vi gjorde ett försök och fick nej. Då får vi anpassa oss till situationen, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.
I stället leder assisterande förbundskaptenen Joel Rönnmark laget.

Efter veckans coronakaos i det svenska JVM-laget blir den svenska tränarstaben på plats i Kanada hälften så stor som det var tänkt från början.

Tre ledare, med Rönnmark i spetsen, leder laget. Det blev klart på fredagen, två dagar innan laget reser till Edmonton.

Däremot kommer de ledare som stoppats på grund av positiva provsvar, däribland förbundskaptenen Tomas Montén, att jobba på distans.

Svenska ishockeyförbundet försökte få in förre stjärnan Daniel Alfredsson tillsammans med hans bror Henric Alfredsson och förre NHL- och Leksandsspelaren Andreas Karlsson i ledarstaben.

"Risken fanns"

Men IIHF, det Internationella ishockeyförbundet, sade nej.

TT: Känns det bittert?

– Vi jobbade på flera spår och visste att den risken fanns, att vi var en bit utanför regelverket, säger Östblom.

TT: Vad föll det på?

– Man kan inte komma in i bubblan i Edmonton senare än 13 eller 14 december. Vi hade kunnat åstadkomma samma karantänstid och samma tester innan om de hade fått komma in senare.

Daniel Alfredsson har inte jobbat som tränare tidigare, men var med som rådgivare i Tre Kronors World Cup-trupp 2016. Hans bror har tidigare varit tränare och Andreas Karlsson är assisterande tränare i det kanadensiska juniorlaget Kitchener.

"Mer att göra"

Rönnmark kommer att ha Anders Eriksén, Småkronornas förbundskapten som togs in i början av veckan, och kanadensiske videocoachen Jasion Pietrzykowski, från Edmonton Oilers, i sin stab på plats.

Backstjärnan Philip Broberg, Skellefteå, om att chansen att få legendaren Alfredsson i båset är borta:

– Han är en jätteduktig hockeyspelare och en legend, men vi har en grym ledarstab här och grymma spelare och vi ska göra allt vi kan för att ta hem ett guld till Sverige.

Olof Östblom säger att det, trots coronakaoset, aldrig har varit aktuellt att stanna hemma från JVM.

– Målet hela tiden har varit att spela. Vi har en spelartrupp som verkligen vill det, då är det viktigt för oss som ledare att stötta dem och göra det bästa av situationen.

Totalt har åtta personer i JVM-truppen, fyra spelare och fyra ledare, testat positivt och stoppats från mästerskapet som spelas i Edmonton 25 december-5 januari.

Ingela Ahlberg/TT

Göran Sundberg/TT

På plats i Edmonton: Joel Rönnmark, förbundskapten, Anders Eriksén, assisterande förbundskapten, Jason Pietrzykowski, videocoach.

Ledare på hemmaplan: Tomas Montén (tränare), Anders Lundberg (tränare), Adam Almqvist Andersson (video), Nizze Landén (målvaktstränare), Todd Woodcraft (scout).