Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Proffs vid Medelhavet. Hampus Anderberg har flyttat vinterbasen till Mallorca inför sin andra säsong som proffscyklist. Inför 2017 byter han stall till ett annat danskt lag, Copenhagen Pro Cycling.

Hampus Anderberg laddar om i värmen

Första året som proffscyklist utomlands är över. Nu förbereder Hampus Anderberg från Frösakull sig för nästa säsong – med ett nytt stall och en ny träningsbas på Mallorca.

Vinterträningen på kalla och blöta vägar i Sverige är, åtminstone tills vidare, historia för Hampus Anderberg, 20.

Förra vintern tillbringade U23-landslagsåkaren två månader på Mallorca. Nu tränar han på den spanska medelhavsön under större delen av försäsongen ihop med förre klubbkompisen i Halmstads CK, Andreas Blomqvist från Borlänge.

– Framför allt är det för vädrets skull. Det är runt 20 grader nästan hela vintern, berättar Hampus Anderberg och fortsätter:

– I går hade vi 25 grader och cyklade i kort-kort. Sedan är det fantastiskt bra med vägar – du kan köra berg och du kan köra platt, och det finns hur mycket olika vägar som helst så du behöver aldrig tröttna på dem.

Hampus Anderberg tog klivet ut i den internationella proffsvärlden när han skrev på för danska Coloquick-Cult Cycling Team i november i fjol.

Som nykomling i ett stall med tunga profiler som danske stjärnan Alex Rasmussen och svenske Gustav Larsson – båda silvermedaljörer under Peking-OS 2008 – blev det många lopp som hjälpryttare.

Dessutom åkte han på influensa under våren och det tog tid att komma tillbaka till toppformen.

Men han sätter ändå betyget ”klart godkänd” på debutsäsongen:

– Resultatmässigt hade jag inte något toppresultat, men sett till hur det har känts och hur jag har kört så är jag ändå rätt så nöjd. Jag har lärt mig väldigt mycket av att köra i ett så stort lag med så namnkunniga cyklister.

– Höjdpunkten var väl en vecka innan SM, då jag körde danska mästerskapen i lagtempo och blev tvåa. Det är inte så många som har en dansk mästerskapsmedalj och alla bra danskar var med.

– Sedan kunde man önska att man hade kunnat få mer egna chanser, men så är det. Den starkaste är den som tävlar och det är lagledaren som bestämmer vem han tycker har störst chans att vinna.

Var det som du trodde att bli proffs?

– Både ja och nej. På vissa plan så har det varit hårdare – alltså det är verkligen stenhårt. Du är inte starkare än ditt sista lopp och gör du ett riktigt dåligt lopp så kommer folk ihåg det. Jag trodde inte att det var så extremt som det faktiskt är – men på ett sätt tycker jag att det är rätt skoj att det är så också. Det är motiverande att varenda tävling är viktig.

– Men på vissa plan... man märker att det är människor alla som kör de här loppen också. Man måste ha kul och kunna slappna av mellan tävlingarna. Även fast det är en timme till start så kan man sätta sig på ett café och dricka en kaffe.

Det låter coolt?

– I början av året var jag väldigt nervös för att göra så, men det är väl en del i att orka en hel säsong. Jag har 60 starter i år och för att orka fokusera 100 procent i alla de starterna måste man kunna slappna av mellan, innan och efter loppen.

Men nu är säsongen 2016 historia och 2017 står för dörren.

Hampus Anderberg lämnar Coloquick och presenterades på måndagskvällen som nyförvärv i ett annat danskt continental-stall, Copenhagen Pro Cycling.

– Det känns som att det är rätt steg för mig. Jag kommer att få fler egna chanser och de har ett bra tävlingsschema, säger han.

Han får dessutom halländskt sällskap genom CK Bure-fostrade Filip Bengtsson, 21, som ansluter från luxemburgska Differdange.

Även ett tredje svenskproffs, Fredrik Ludvigsson från Jönköping som senast körde för world tour-stallet Giant-Alpecin, är klar för laget.

Hampus Anderberg vet vad han vill uppnå under 2017:

– De största målen i mästerskapsväg är SM och EM. Sedan gillar jag vårklassikerna i Danmark. Jag har kört bra två år i rad på GP Viborg, där jag blev tia i år, och där hoppas jag att jag kan köra riktigt bra igen, kanske till och med vinna. Det hade varit perfekt!

Fler lokala sportnyheter hittar du här