Lewis Hamilton med en vilt jagande Max Verstappen efter sig.
Lewis Hamilton med en vilt jagande Max Verstappen efter sig.

Hamilton höll undan till seger i Monaco

Lewis Hamilton utnyttjade fördelen med att starta längst fram och vann formel 1-loppet på de trånga gatorna i Monaco.

ANNONS
|

Britten Hamilton ledde i sin Mercedes från start till mål och lyckades hålla en vilt jagande Max Verstappen bakom sig i det klassiska stadsloppet i furstendömet.

Båda förarna valde att bara byta däck en gång, tidigt i loppet, och körde därför största delen av tävlingen på däck som blev synbart mer slitna ju längre tiden gick. Men eftersom Monacos stadslopp är känt för att det nästan är omöjligt att köra om kunde Hamilton hålla Verstappen bakom sig.

Den frustrerade nederländaren gjorde ett sista försök att ta sig förbi med två varv kvar, men misslyckades och stötte till Hamilton som dock kunde hålla sig kvar på banan och ta målflagg först och inkassera sin 77:e formel 1-seger i karriären.

ANNONS

Segern kom efter en känslosam hyllning av Niki Lauda, formel 1-legendaren som gick bort tidigare i veckan. Han hedrades med en tyst minut inför loppet och fanns i Hamiltons tankar under loppet.

- Det här var för Niki, utbrast Hamilton när han körde över mållinjen.

- Det var förmodligen det tuffaste lopp jag kört. Men jag kände Nikis stöd. Han har varit en så viktig person för oss i stallet så jag ville göra honom stolt, sade Hamilton i segerintervjun i Viasat Motor.

Verstappen fick ett tidstillägg på fem sekunder efter vårdslös körning i depån i samband med däckbytet och slutade därmed fyra. Tvåa blev i stället Ferraris Sebastian Vettel, Tyskland, med Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas, Finland, trea.

TT

ANNONS