Ringenässtjärnan Julia Engström är revbensskadad och missar Europatour-finalen i spanska Costa del Sol.
Ringenässtjärnan Julia Engström är revbensskadad och missar Europatour-finalen i spanska Costa del Sol. Bild: BRIAN SPURLOCK

Halmstadstjärnan missar finalen: ”Målet ännu mer i topp 2021”

Halmstads golfstjärna Julia Engström avstår årets sista tävling på Europatouren. 19-åringen, som är tvåa i sammandraget, dras med en revbensskada och har dessutom ingen chans att ta sig förbi danskan Emily Kristine Pedersen som redan vunnit race to Costa del Sol.
– Det har varit många tävlingar på kort tid och jag behöver vila lite för att bli helt bra, säger Julia.

ANNONS
|

Julia Engström från Ringenäs GK har gjort en strålande säsong på touren och har en andra plats att försvara inför den sista tävlingen i Spanien i veckan.

Men tonåringen har redan satt punkt för sin tredje säsong på Europatouren.

Revbensskadan – ”jag har fått någon smäll och det känns lite när jag slår” – tillsammans med att Engström inte kan klättra på Europatourens rankinglista gör att hon väljer bort avslutningen på Costa del Sol. Dessutom blev hon av med golfklubborna när de fastnade i London på väg hem från Saudiarabien i förra veckan.

– Det är lite olika anledningar till att jag inte spelar i Spanien, men det blev svårt att rodda ihop allt och eftersom jag inte kan vinna rankingen så känns det bättre att stanna hemma och satsa mot 2021 i stället, säger Julia Engström.

ANNONS

Engström följer slutronderna hemifrån

Hon kommer ändå att sitta framför datorn och ha koll på vad som händer under slutronderna på Real Club de golf Guadalmina. Luckan till jagande Stephanie Kyriacou, Australien, och Manon de Roey, Belgien, är stor och det krävs toppresultat från duon för att Engström ska bli passerad i sammandraget.

– Jag satt och räknade och det ska väldigt mycket till om jag inte blir topp 3. Jag har jobbat mot att bli bland de tre främsta och även om det har varit ett konstigt år så är det min bästa säsong. Skönt dessutom att slippa kvala till Europatouren nästa år, tycker Engström.

2020 tog den blonda halländskan sin första seger på touren i New South Wales Open i Australien och följde sedan upp den framgången med en ny vinst i Frankrike i september. Hon satte även birdierekord (24) i en och samma tävling när hon vann i Australien.

– Jag har vunnit på olika sätt i år och det känns bra. I Australien låg jag efter under sista rundan, men kom i kapp och satte sedan slutet. I Frankrike var jag i ledningen och höll undan.

– Alla kan vinna en tävling, men att göra det igen är ännu större. Nu vet jag att jag att jag är såpass bra att jag kan vinna och har visat att jag tagit mig till en högre nivå.

ANNONS

Spelat in en miljon kronor i år

Engström, som debuterade redan som 13-åring på Europatouren och blev årets rookie 2018, har i runda slängar spelat in en miljon kronor under 2020, vilket kan bli mer om hon placerar sig bland de tre främsta i totalen efter tävlingen i Spanien.

– Det känns mer som en bonus om jag lyckas med det, men summorna har minskat i år på grund av coronan och bara de som är topp 3 belönas, konstaterar Engström.

Nu väntar några veckors vila innan Ringenässtjärnan tar sats mot 2021 års Europatour, som ser ut att starta först i februari.

– Jag ska sätta mig ner med tränarteamet och höra vad de säger, men målet är att vara i topp ännu mer nästa år.

OS och Solheim Cup två stora mål

Får världen ordning på pandemin väntar två stora tävlingar 2021 – OS i Tokyo och Solheim Cup i Toledo i USA fram på höstkanten.

Julia kan ta plats i båda.

– Jag hoppas att jag kan ge mig själv chansen inför Solheim Cup och såklart hade jag velat spela i OS, men det är tuff konkurrens att komma med. Bara två från Sverige får åka. Uttagningen baserar sig på världsrankingen och där är jag femma-sexa bland svenskorna.

LÄS MER: Engström nominerad som årets nykomling på Idrottsgalan

ANNONS

LÄS MER: Andra segern för Julia Engström på Europatouren

LÄS MER: Julia Engström OS-aktuell efter segern på Europatouren

ANNONS