Sofie Holmboe Dahl.
Sofie Holmboe Dahl.

Halmstadspelare tvåa i Europatourtävling

Tvåa – i Sveriges största internationella tävling. Halmstad BMK:s Sofie Holmboe Dahl, 20, nådde singelfinalen i Swedish International på Europatouren i Lund i helgen. – Jag hade bra fart i benen och bra form, säger hon.

ANNONS
|

Swedish Open spelades för första gången 1956. Under början av 2000-talet låg tävlingen nere under några år, men återupptogs igen 2004 som Swedish International.

I helgen avgjordes turneringen för första gången i Lund – och Halmstad BMK:s danska Sofie Holmboe Dahl överraskade i damsingelklassen genom att som sjätteseedad ta sig ända till final.

–Det är inte det största jag har gjort, men jag är riktigt glad för resultatet. Många detaljer som jag har arbetat med på sistone fungerade, säger hon.

På vägen fram slog Holmboe Dahl bland annat ut andraseedade ryskan Ksenia Polikarpova med 19-21, 24–22, 21–13 i kvartsfinalen.

– Jag har spelat mot henne två gånger förut och det var långa matcher då, så jag visste att det skulle bli en riktig fajt. Hon är svår att spela mot så jag är riktigt glad för att jag vann.

ANNONS

I finalen väntade förstaseedade danska landsmaninnan Mia Blichfeldt, som vann i två raka set, 21–19, 21–16.

Men Sofie Holmboe Dahl såg till att hon fick slita för segern och ledde upp till 18–16 i första set.

– Jag är självfallet riktigt besviken över att jag förlorade. Jag hade ett fint övertag in i matchen, men tappade det. Hon höjde tempot och jag hade svårt att hänga med emellanåt, säger Halmstad BMK-spelaren, som känner Blichfeldt väl:

– Vi har spelat mot varandra hundra gånger och tränar tillsammans varje dag, så det var en svår match mentalt. Men det var ändå en bra match. Jag tar mycket med mig.

I Svenska Badmintonligan har Holmboe Dahl 6–1 i matchfacit och är en starkt bidragande orsak till att nyuppflyttade HBMK är klart för SM-slutspel redan före torsdagens sista grundseriematch hemma mot serieledande Fyrisfjädern.

Herrankaret Felix Burestedt deltog också i Swedish International, men förlorade redan i första omgången i herrsingeln mot franske kvalspelaren Arnaud Merkle med 18–21, 21–14, 15-21.

Men det hade sina skäl.

– Felix har fått så kallat hopparknä och har riktigt ont. Man såg när han spelade att det inte riktigt var samma som vanligt. Han ska ta en spruta i dag (måndag) och ska vila i tre veckor, säger Ronny Gunnarsson, tränare Halmstad BMK.

ANNONS

Burestedt missar därmed grundserieavslutningen och starten på mellanserien, men ska vara tillbaka till SM-slutspelet.

Halmstad BMK:s stjärnskott Colin Hammarberg, 16, tillbringade sin sista helg på europeisk mark före flytten till Malaysia i polska Imielin, där han spelade Polish Junior.

Det blev ett strålande avstamp inför de tre år då Hammarberg ska bo och spela badminton i Asien: han tog brons i singelturneringen samt silver i dubbel ihop med Oskar Svensson, Askim.

ANNONS