Tävlare i Halmstad Triathlon under 2016. Vanligtvis hålls loppet veckan efter midsommar, men coronapandemin har gjort att årets tävling genomförs virtuellt.
Triatleter brukar svämma in under helgen efter midsommar i Halmstad. I år genomförs tävlingen istället virtuellt. Bild: Johan Persson

Halmstads Triathlon genomförs virtuellt: ”Att ordna någonting är jätteviktigt för idrotten”

Halmstad Triathlon, som skulle genomföras i helgen, ställdes in på grund av coronapandemin. Nu genomförs loppet istället på varje deltagares hemmaplan.
– Att ordna någonting så här är jätteviktigt för idrotten., säger Jerker Ardnor, tävlingsledare i arrangörsklubben Team Triathlon & Multisport.

ANNONS
LocationHalmstad||

Coronapandemin har ställt in de flesta triathlon-loppen under året, men nu har triathlonförbundet tillsammans med klubbarna i landet kommit fram till lösningen som gör att loppen kan genomföras.

– Man tar det i sin takt och i de grenar man vill göra. Sedan har vi gått ut och sagt att när loppet skulle startat ska vi försöka göra en masstart. Så massa triatleter kommer att starta samtidigt klockan 10 på lördag och klubben kommer att göra en egen start med klubbens medlemmar från Norre Katts park, säger Jerker Andnor, tävlingsledare i arrangörsklubben Team Triathlon & Multisport.

Varje Triathlon-tävling i sommar kommer ha en vecka där deltagarna kommer genomföra den virtuellt. Varje deltagare kan själv genomföra sitt triathlon under veckan och sedan rapportera in resultatet till triathlonförbundets hemsida.

ANNONS

Förhoppningen är att hålla intresset hos utövarna igång även under coronatider.

”Man får peppa idrottarna”

– För triatleterna är det verkligen ett avbrott att inte kunna tävla under hela säsongen egentligen. Det blir ett mellanår och därför tycker vi att vi gör detta som en kul grej, säger Jerker Andnor.

Hur viktigt är det att synas för klubben?

– För oss är det jätteviktigt. Vi jobbar mycket med klubbens medlemmar för att se till att de är engagerade och många av de har satt upp mål med sin träning som inte blir av. Då får man peppa dem och sätta upp nya mål och nya bravader till nästa år. Det är samma sak med ungdomsverksamheten.

Vad betyder det för sporten att kunna genomföra tävlingar?

– Det betyder oerhört mycket. Triathlon har de senaste åren varit på uppsving och de senaste åren är det fler och fler som kommer till. Så att ordna någonting så här är jätteviktigt för idrotten.

ANNONS