Halmstads nye förbundskapten i svår sits: ”Det är lite konstigt”

Här är näste förbundskapten från Halmstad: Niklas Andersson, 35, tar över huvudansvaret för seniorlandslaget i manlig artistisk gymnastik – mitt under pågående coronapandemi.
– Det är lite konstigt, för man kan inte göra en riktigt solid plan för allting är så flytande, säger han.

ANNONS
LocationSöndrumshallen||

Bengt Johansson, Janne Andersson, Ulf ”Tickan” Carlsson, Jörgen Persson, Ola Lindgren, Thomas Sivertsson, Henrik Ankarcrona med flera – raden av förbundskaptener från Halmstad är lång.

Nu blir Niklas Andersson, som till vardags är framgångsrik chefstränare för manlig artistisk gymnastik i Halmstad Frigymnaster, näste profil på listan.

Han har tidigare ingått i ledningen för både senior- och juniorlandslagen som tränare för HFG-profilerna Filip Lidbeck och Christopher Soós, men upphöjs till huvudansvarig förbundskapten för seniorerna från och med den 1 januari.

– Jag ser väldigt mycket fram emot det här. Det känns hedrande och roligt att ha fått förtroendet att ta den rollen, säger han.

ANNONS

– Min plan är att jobba vidare i samma anda som vi har gjort under de senaste åren, som har visat sig vara ett bra koncept, och jag hoppas kunna fortsätta driva utvecklingen framåt.

Företrädaren blir kvar

Niklas Andersson, som kommer att jobba kvar hos Frigymnasterna parallellt med det nya landslagsuppdraget, efterträder Fredrik Pierreville, som har varit förbundskapten sedan 2012.

Pierreville fortsätter dock i landslaget som tränare i – som Svenska Gymnastikförbundet uttrycker det – ”en mer renodlad roll kopplad mot Sveriges Olympiska Kommitté och huvudfokus fram mot OS i Paris 2024”.

Niklas Andersson förklarar ansvarsfördelningen:

– Fredrik backar tillbaka och kommer att vara lika delaktig som jag var när jag var tränare. Men när det kommer till olympiska kommitté-biten så har han redan påbörjat arbetet med SOK och med David Rumbutis, som kvalade. Det är en satsning som ligger utanför själva landslagsdelen och bekostas av SOK, så då kände vi att det är bättre att han fullföljer den resan som han har påbörjat.

Hoppade av EM

Niklas Andersson tillträder i en tid då idrottsvärlden är upp och ned på grund av coronapandemin. Gymnastikens tävlingskalender är slagen i spillror och Sverige valde nyligen att inte skicka några aktiva till EM i Turkiet i december.

Hur är det att ta över under sådana omständigheter?

ANNONS

– Det är lite konstigt, för man kan inte göra en riktigt solid plan för allting är så flytande. Jag får bara utgå från att de tävlingar som vi ska satsa mot 2021 blir av och så får vi jobba mot det. Men mycket blir ju att ta det som det kommer, precis som vi fick göra under hela detta året. Det får bli snabba justeringar och ändringar.

– Det första målet blir att kunna se till så att landslaget får samlas och ha träningsläger utan att vi bryter mot de restriktioner som finns.

Har du satt upp några sportsliga mål?

– Jag har inte kommit så långt i planeringen ännu eftersom kalendern är lite oviss fortfarande. Men där finns tankar och målsättningar att vi ska försöka ta i alla fall några finalplatser på EM, som blir den första stora tävlingen och som vi hoppas blir av i april.

LÄS MER:Halmstads OS-hopp drabbas när Sverige hoppar av EM

ANNONS