Sofie Holmboe Dahl är en av Halmstad BMK:s danska spelare som behöver kunna korsa gränsen när Svenska Badmintonligan drar i gång igen.
Sofie Holmboe Dahl är en av Halmstad BMK:s danska spelare som behöver kunna korsa gränsen när Svenska Badmintonligan drar i gång igen. Bild: Lina Salomonsson/arkiv

Halmstads mästare kritiska till att ligaspelet startas om

Svenska Badmintonligan ska återupptas 22–25 februari. Det är beskedet från Svenska Badmintonförbundet – men regerande svenska mästarna Halmstad BMK ser helst att serien inte startas om.
– Ja, som läget är nu. Det är bekymmersamt med inresa till Sverige och inresa till Danmark, säger ordföranden Joakim Stierna.

ANNONS
LocationSöndrumshallen||

Svenska Badmintonligan (SBL) har varit pausad sedan i november på grund av coronapandemin.

Nu har förbundet bestämt att ligaspelet ska återupptas den 22 februari med matchen Trollhättan–Umeå. Tre dagar senare, den 25 februari, spelas den sista omgången i grundserien, inklusive mötet Halmstad–Trollhättan.

Samtidigt förlängs säsongen med två månader, fram till den 12 juni, för att hela ligan ska kunna slutföras enligt det ursprungliga upplägget med mellanserier, kvartsfinaler, semifinaler och final.

Negativa tester krävs

Förbundet aviserar också nya åtgärder för att smittosäkra matcherna. Bland annat införs krav på negativa covid-19-test.

Men i Halmstad BMK – som vann SM-guldet under den senaste kompletta SBL-säsongen, 2018/19 – är entusiasmen måttlig.

ANNONS

– Det har gjorts en undersökning av vad de olika klubbarna tycker om att dra i gång igen och utifrån den undersökningen verkar det ha varit en majoritet som ville komma i gång. Men vi var inte för att vi skulle omstarta ligan, för vi tycker att det fortfarande är väldigt stökigt med in- och utresa ur Sverige. Men vi får rätta oss efter majoriteten, säger ordföranden Joakim Stierna.

Stora delar av Halmstads trupp bor och tränar i Danmark. Både Sverige och Danmark har för närvarande kraftigt skärpta inreseregler på grund av pandemin. Undantag kan dock göras för resor i arbetssyfte.

– Vi måste undersöka så att man anser att detta är ett arbete man åker till i Sverige så att man inte blir stoppad vid gränsen när vi ska ha match, säger Joakim Stierna.

Har brutit handleden

En annan aspekt är kostnaderna för covid-19-testerna, som enligt HBMK-basen ligger mellan 500 och 2 000 kronor styck.

– Det kommer att bli väldigt mycket praktiska bestyr inför varje match. Och sedan får det ju inte vara någon publik heller.

Halmstad BMK har dessutom drabbats av ett tungt skadeavbräck eftersom lagets högst rankade svenska, Cecilia Wang – som bor i Uppsala – har brutit handleden.

ANNONS

– Så vi har lite otur just nu. Jag är väldigt orolig för att vi inte kan ställa ett lag på benen som håller måttet, säger Joakim Stierna och tillägger:

– Vi vill på sikt bygga en trupp som består av fler svenskar, självklart. Men just nu har vi inte det så, och när denna situationen uppstår så blir vi väldigt känsliga för att få ihop ett bra svenskt lag. Våra juniorer har inte kommit upp i den nivån riktigt ännu utan vi skulle behöva lite mer tid.

LÄS MER:”Vi har inte inte varit ordinarie en enda match”

ANNONS