Halmstads jättelika svek mot damfotbollen

Jag kommer osökt att tänka på sagan om Mäster Skräddare när jag tänker på Halmstads kommun i de senaste turerna kring hybridgräset på Örjans vall.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den om den lille mannen som kommer in till skräddaren med en bit tyg som från början ska bli en rock men sedan varje lördag får beskedet att det i stället ska bli ett par byxor och sedan en väst och ett par vantar och en tummetott. Och sista lördagen återigen kommer in:

”Goddag, goddag, Mäster Skräddare, är min tummetott färdig?”

”Ack nej, det bidde ingen tummetott.”

”Bidde det ingen tummetott? Vad bidde det då?”

”Det bidde ingenting.”

Ungefär så. För det var i december 2018 som kommunstyrelsen klubbade igenom att avsätta sju miljoner, vilket var en glädjekalkyl i sig, för hybridgräs på Örjans vall. Men sedan har det, i sedvanlig Halmstad-anda, flyttats fram och förskjutits. Så sent som i augusti slog kommunens strategiske anläggningsutvecklare, Magnus Rasmusson, fast att hybridgräset skulle bli bortåt sju miljoner dyrare och klart tidigast våren 2022.

ANNONS

Och på måndagen var alltså investeringen för hybridgräs plötsligt borta i Alliansens budget. Puts väck! Och inte med innan 2025.

Sveriges äldsta gräsplan

– Vi tar bort det. Man hade satt av sju miljoner och det var den bedömningen man gjorde och sedan har man gått upp till 11 miljoner och sedan 14 miljoner, motiverade kommunstyrelsen ordförande, Jonas Bergman, beslutet i HP när man samtidigt passade på att sänka skatten med tio öre – något som man oavsett det gäller skola, vård, äldreomsorg eller idrott, kan tycka vad man vill om.

Men vad gäller Örjans vall tyckte Bergman att planen är tillräckligt bra.

– Vi pratar som Sveriges äldsta gräsplan. Alla andra har byggts om i dag och även om vi förhoppningsvis klarar de återstående matcherna i höst ska planen sedan också stå redo till vårpremiären i slutet av mars , konstaterar kommunens enhetschef, Jonas Eidergård, krasst.

HBK-målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist twittrade också syrligt efter beskedet: ”Kul att Örjans Valls plan är så dålig som den aldrig varit tidigare och kommunstyrelsens ordförande säger att vi är nöjda? Senast hade man dumpat halva Tylösand på mattan två dagar innan match.”

Damlagen blåsta på löftet

Men det är ändå inte HBK:s A-lag som drabbas hårdast, där man hellre tycks prioritera en upprustning av ”potatisåkern” till B-plan och konstgräs på grusplanen.

ANNONS

Det är HBK:s och Halmias damlag som med hybridgräs var garanterade att få spela på sin egen hemmaarena, Örjans vall.

Nu kan de se i stjärnorna efter det, vilket är ett jättelikt svek mot damfotbollen från kommunens sida när en hybridgräsplan hade höjt nyttjandegraden från 150–200 timmar till 500–800 timmar.

– Halmstad arenas A-plan var den sämsta i serien och därför föredrog vi faktiskt att spela borta, medger Halmias damlagstränare Peter Blomqvist.

– Så nu när det heller inte blir Örjans vall skulle vi hellre spela på någon av konstgräsplanerna.

Starta ett långbänkssnickeri

Fredrik ”Fidde” Andersson, tränare i HBK:s damlag, är också besviken:

– Jag tycker att det är märkligt och trist att man river upp tagna beslut och ritar om kartan igen. För det är ju damerna som drabbas eftersom herrarna knappast lär flytta på sig.

Att Halmias och HBK:s damer i egenskap av division 1-lag (tredjedivisionen) borde prioriteras före Halmias herrar, degraderade till division 3 (femtedivisionen) lär heller inte ske.

– Nej, man kan ju tycka att det borde fungera så. Men respektive klubb har ett antal tillfällen att fritt disponera på arenan. Och skulle vi gå in och styra måste det till ett ändrat nämndsbeslut, förklarar Eidergård.

Först simhallen. Sedan Sturehallen. Därpå Söndrums idrottsplats. Och Halmstad arena. Och Örjans vall. Och ishallen som började byggas 1967 men ännu inte är klar. Halmstad kan snart starta ett långbänkssnickeri vad gäller idrottsfrågor.

ANNONS

Pinsamt fokus

Men IFK Halmstad får i alla fall sin upprustning av friidrottsarenan tidigarelagd med budgeterade nio miljoner kronor, invänder säkert någon.

Jovisst, applåder för det även om det också borde ha gjorts för länge, länge sedan.

Eller som Eidergård inflikar:

– Vi har äskat pengar för det sedan jag började här för elva år sedan...

Så de som tror att detta hade blivit verklighet om inte Halmstad hade fått ögonen på sig och hamnat i pinsamt fokus i samband med SM-veckan, när friidrotten skulle flyttas till Borås, räcker upp en hand.

Sök bowling-VM, Hallandia!

Därför ett tips till BK Hallandia och övriga misshandlade bowlingklubbar i Halmstad (som snart inte är så många): Sök VM i bowling. Då kanske kommunen illa kvickt projekterar en bowlinghall (EM-möblers snart tomma lokaler?) för att inte kvävas av alla skämskuddar.

Läs mer: Inget hybridgräs på Örjans vall före 2025

ANNONS