Halmstads förste OS-guldmedaljör en okänd legendar

Han har redan fått en löparslinga, Hjalmar Mellanders stig, uppkallad efter sig utmed Nissan i Halmstad. Nu tar Halmstads första OS-guldmedaljör (1880–1919) också plats på Wall of Fame i Halmstad arena efter sitt OS-guld i antik femkamp i Aten 1906.

ANNONS
|

– En av de absolut största idrottsmännen vi har haft i Halmstad, men som tyvärr inte är så känd för gemene man. Därför känns det roligt att han nu uppmärksammas, säger Lasse Blomdahl i Halmstad idrottshistoriska sällskap inför onsdagens avtäckande av bilden på arenan.

Jodå, för de flesta är han okänd – atleten från IFK Halmstad och kanske mycket på grund av att OS 1906 var ett extra-OS som tioårsjubileum till de ordinarie och som sedan kom att försvinna ur många rullor.

Hjalmar Mellander
Hjalmar Mellander

Men i Halmstad är och förblir han en av två idrottsmän som tagit OS-guld.

Han föddes i Årstad utanför Falkenberg 1880, men det var efter flytten till Halmstad och på Läroverket som idrottsintresset växte sig starkt.

ANNONS

Flyttade till Liverpool

Den välbyggde Mellander visade stor bred och skicklighet i många grenar – något som år 1900 på tävlingar i Helsingfors skulle belöna honom med Finlands vapen i guld efter ha vunnit tre grenar, längd, stav och en engelsk mil samt blivit tvåa i diskus och trea i 110 m häck.

Bara två år senare fick han dock anställning som massör och instruktör vid ett svenskt gymnastikinstitut i Liverpool som han sedermera skulle ta över.

Men regelbundet återvände han till Sverige för tävlingar och då med IFK Halmstads klubbmärke på bröstet.

1904 vann Mellander SM-guld i längdhopp på det nya svenska rekordet 6.42, SM-guld på 400 meter och under kommande år hade han stora framgångar både i England och på tävlingar i Stockholm, Göteborg och Falkenberg.

Därför var Hjalmar Mellander självskriven i den svenska OS-truppen när det var dags för avresa till Grekland och Aten våren 1906.

Under färden förvandlades båtdäcket till ett träningsläger där Hjalmar själv tränade stående längdhopp, löpning samt hopp över solstolarna, trots en emellanåt svår sjögång.

Efter de första moderna olympiska spelen 1896 ville grekerna förlägga samtliga spel i framtiden till Aten. Men när detta inte fick gehör beslutade sig för Grekland för att ändå genomföra olympiska spel mellan de ordinarie – planer som dock föll redan efter de första 1906.

Träning på ångbåten

Bara att ta sig till den grekiska huvudstaden var på den här tiden ett äventyr. Först tåg ner till Malmö. Därefter färja till Sassnitz, tågen igen – nu till den italienska hamnstaden Trieste, där en tre dagar lång färd på havet med ångbåten Thalia skulle transportera idrottarna de 130 milen till Atens hamnstad Pireus.

ANNONS

Under färden förvandlades båtdäcket till ett träningsläger där Hjalmar själv tränade stående längdhopp, löpning samt hopp över solstolarna, trots en emellanåt svår sjögång.

På invigningsdagen badade Aten i sol när 70 000 åskådare hade samlats på den majestätiska Panathinaikos-stadion i marmor, där 16 kungligheter fanns på plats med kung Georg av Grekland längst fram vid inmarschen och den också som förklarade spelen öppnade.

Efter tävlingar i bland annat florettfäktning, fotboll, lawntennis, rodd, cykel och simning var det den tredje dagen dags för friidrotten att kliva in på arenan.

På 100 meter var Knut ”Knatten” Lindberg den ende europé som lyckades ta sig till final, där han dock blev sist.

Desto bättre gick det då i den svenska paradgrenen spjut. Samtliga pallplatser till blågult, där den överlägsne segraren Erik Lemming också satte nytt världsrekord på 53,90. Och dessutom – med en viss Hjalmar Mellander på fjärde plats.

Brottningen avgjorde

Samma försmädliga placering fick Hjalmar sedan i längdhopp, där Sverige ändå i allmän idrott kunde räkna in tre guld, tre silver och sex brons.

För det som grekerna ansåg vara den mest prestigefyllda tävlingen, antik femkamp, skulle också det få svensk – och halländsk guldglans.

Efter att ha blivit sjua i stående längd samt femma i spjut och diskus låg hallänningen på silverplats efter tre grenar. Då hade favoriten, Martin Sheridan, USA, tvingats dra sig ur skadad redan efter längdhoppet, vilket öppnade möjligheter för det övriga startfältet, där bara de åtta bästa fick delta i löpningen (en stadionrunda 192 meter).

ANNONS
Kung Georg av Greklands hederspris till Hjalmar Mellander
Kung Georg av Greklands hederspris till Hjalmar Mellander

Den väldige ungraren Istvan Mudin ledde inför loppet, men sprang bort sig och med en fjärdeplats tog Mellander över den sammanlagda ledningen inför den sista grenen – brottning i grekisk-romersk stil.

På gruset (inga brottarmattor här inte) behövde han som sämst bli trea och efter att den store göteborgaren Erik Lemming, enligt åsyna vittnen, tagit det ovanligt lugnt och själv så småningom tog bronset kunde Hjalmar Mellander besegra honom och säkra OS-guldet på platssiffra 24, bara en före ungraren Mudin.

Kungligt gratulerad

För det historiska OS-guldet fick den 26-årige Halmstadidrottaren, förutom medalj även Greklands hederspris och Olympiska kommitténs antika svärd med ett fäste av rent guld. Men han förärades även en minnespenning som präglades och såldes i tusental.

Det var minsann den första Halmstadlax som jag har träffat i Aten.

I samband med prisutdelningen frågade Kung Georg också vilken del av Sverige Hjalmar kom ifrån varav den stolte IFK:aren svarade att föräldrarhemmet låg i Halmstad. Döm av Mellanders förvåning när den grekiske kungen då utbrast:

– Det var minsann den första Halmstadlax som jag har träffat i Aten.

Hjalmar Mellanders minnespenning
Hjalmar Mellanders minnespenning

Hjalmar Stefanus Mellander, född i Årstad och tävlande för IFK Halmstad, hade för alltid skrivit in sig i den olympiska historien.

Men bara året därpå insjuknade han i blindtarmsinflammation med order om att inte tävla på ett och ett halvt år. Det innebar att Hjalmar tvingades avstå OS i London 1908 och han skulle därefter aldrig återkomma i resultatlistorna.

ANNONS

I stället gifte han sig samma år med Daisy Cottle och tillsammans skulle de två år senare bli föräldrar till dottern Hilary.

Det hela skulle ändå få ett tragiskt slut. I samband med semester i september 1919 på ön Isle of Man, varifrån Daisys familj kom, hamnade Hjalmar i ett drunkningsdrama på stranden i Port Erin där han till slut lyckades rädda livet på personen. Själv kollapsade han dock av utmattning och skulle sedan aldrig återhämta sig med förmodat virus av spanska sjukan i kroppen, utan dog alldeles för tidigt, blott 38 år gammal, på den brittiska ön där han också ligger begraven.

Men minnet av Hjalmar Mellander lever kvar. Och förstärks nu när han hamnar på Wall of Fame i Halmstad arena.

LÄS MER:Dagård: ”Jag vet inte om jag förlorade mot någon som var dopad”

LÄS MER:Roy Hodgson: ”Tiden i Halmstad min bästa och mest romantiska i karriären”

LÄS MER:Stig Nilsson – den siste hövdingen upp på Wall of Fame

ANNONS