Halmstadprofilerna Jerry Riordan och Johan Untersteiner laddar för att nå storloppet Prix d’Amérique, skriver HP:s travkrönikör.
Halmstadprofilerna Jerry Riordan och Johan Untersteiner laddar för att nå storloppet Prix d’Amérique, skriver HP:s travkrönikör. Bild: ELLIOTT CHOURAQUI

Halmstadprofilerna laddar mot Prix d’Amérique

Jerry Riordan med nyvunnet självförtroende efter V75-trippeln på hemmabanan i Halmstad jagar nya positioner i rampljuset. Ett av de kommande stora huvudmålen är att nypa en plats i Prix d´Amerique 2021.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Bland flera av stallets stjärnor är det dags för Aetos Kronos i Criterium Continental.

Segraren i loppet på söndag tar plats i det stora slaget på Vincennes i slutet på januari. Trots bara sina fyra år har Aetos Kronos skaffat sig muskler för världens tuffaste lopp.

Han har dessutom testat den franska ovalen med framgång. Fjärdeplatsen tidigare i höstas som fyra i europaderbyt stärkte Riordans uppfattning och målsättning om hästens storhet.

Aetos Kronos kommer att köras av Jean-Michel Bazire. Duon kommer få mothugg av Robert Berghs Power och Johan Untersteiners Guzz Mearas.

Untersteiners krabat har fler gånger nosat på de främsta i årgången. Tvåa i Sprintermästaren och trea i Europaderbyt är meriter som sticker ut.

ANNONS

Åtta V75 på nio dagar

Under de kommande storhelgerna är det inte bara sportsliga förtecken i tomtesäcken. Sedan i slutet på september till och med i början på december har 20 procent ackumulerats av värdet på samtliga jackpottar på V75.

På nyårsafton hamnar de pengarna i potten för sju rätt. Det är femte året i rad som spelbolaget ATG lanserar Winter Burst, med åtta V75 på nio dagar och en avslutande multijackpot på nyårsafton.

Kavalkaden av tävlingar inleds 23 december på Mantorp. V75 hoppar över julafton men för första gången i svensk travhistoria tävlas det på dopparedagen. Eskilstuna slår upp portarna och loppen är tillägnade b-tränade hästar.

Av stark tradition avslutas Winter Burst på Axevalla. En god indikation på att det vankas stor utdelning är att banan har vinstrekordet på V75, 67,8 miljoner kronor.

The Untersteiners är som oftast i hetluften

Att travsporten slagit genom med dunder och brak i folkhemmen och sportjurys långt utanför travsporten visar på att Björn Goops seger i Prix d´Amerique med Face Time Bourbon fört fram honom som en av kandidaterna till Jerringpriset.

Det är andra gången på tre år som Goop figurerar i de här sammanhangen. 2018 blev han nominerad efter segern i Prix d´Amerique bakom Readly Express.

Årsfinalen på måndag i Halmstad kommer som en efterrätt till den sprakande V75-festen. På det sportsliga planet är det både klurigt att lösa V4:an och V5:an som serveras på lunchen.

ANNONS

The Untersteiners är som oftast i hetluften och blir hårt uppvaktade av spelarna i sedvanlig ordning.

Men Steen Juul kan bli omgångens nyckelkusk med Catch Me A Winner, förslag till singelstreck och Enjoy The Game.

Duon har bakspår och det kan alltid bli för lång väg fram. I rampljuset på finaldagen hamnar årets champions men inte i det formatet som ett normalt år omfamnar mästarna.

Coronaepidemin har omkullkastat sportens värld som i stora delar nästan helt hamnat i bakvattnet. I ett avseende har travsporten stått som ”segrare”.

Verksamheten har rullat på utan avbrott även om publiken lyst med sin frånvaro.

Trots nya råd och rekommendationer står sig Svensk Travsport starkt till fromma för hästarnas välbefinnande i att kunna tävla.

LÄS MER:”Att heta Untersteiner har till 99 procent varit en fördel”

HP:s V4-system 28 december

V4 1: 11 Catch Me A Winner. Res: 12–9.

V4 2: 2,5,6,7,11. Res: 3–8.

V4 3: 3,5,8. Res: 10–12.

V4 4: 2,5,7,10. Res: 1–6.

60 rader

ANNONS