Hallandias Sandra Granfeldt har valts in i Svenska bowlingförbundets styrelse där hon bland annat kommer att jobba med rekryteringen av kvinnor till sporten. Arkivbild.
Hallandias Sandra Granfeldt har valts in i Svenska bowlingförbundets styrelse där hon bland annat kommer att jobba med rekryteringen av kvinnor till sporten. Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Halmstadprofilens nya uppdrag: Stoppa krisen

Hallandias Sandra Granfeldt sitter numera med i Svenska bowlingförbundets styrelse. Där är tanken att hon ska försöka få stopp på krisen inom sporten när det kommer till damverksamheten.
– Det är många kvinnor och tjejer som slutar med idrotten. Det är en stor och viktig fråga att ta tag i, säger hon om sitt nya uppdrag.

ANNONS
|

Tidigare i höst fick Hallandias Sandra Granfeldt förfrågan om att ingå i Svenska bowlingförbundets styrelse.

Numera är hon på plats som ledamot och har fått en viktig uppgift att ta hand om – rekrytering.

– Inom damverksamheten är det väldigt många som slutar med sporten och tanken är att bland andra jag ska ta reda på vad den drastiska minskningen beror på och hur vi kan stoppa den, säger hon.

Hon berättar att det finns olika teorier till varför kvinnor slutar.

– Det var meningen att det skulle genomföras en enkät men det gjordes aldrig. Det är nog ett bra verktyg att använda för att få mer information, säger Granfeldt och tillägger att hon tycker att det är spännande att få vara involverad i en så viktig fråga.

ANNONS

Hallandias verksamhet nedstängd

Coronapandemin har stängt ner hela Hallandias verksamhet, damerna tränar inte ihop och serien ligger nere.

– Coronan är en fast punkt på våra möten. Den har drabbat bowlingen på många sätt och just nu har allt spel paus till årsskiftet. Målet är att dra igång igen i januari men vi får se hur det blir. Viktigast är att det har fixats så att seriespelet kommer att hinnas med, sedan får man se hur det blir med slutspelet i åttamanna och kval uppåt och neråt i serierna, säger Granfeldt.

Även detta är ett orosmoment sett till hur damverksamheterna minskar.

– Man måste tänka på hur coronan slår mot sporten när många lag drar sig ur seriespel. Kommer de tillbaka när allt drar igång igen eller försvinner de för alltid från sporten, säger Granfeldt och fortsätter:

– Alla påverkas på olika sätt men det måste finnas lösningar och förmildrande omständigheter som kan hjälpa. I vår serie drog sig ett lag ur eftersom de inte hade ett lag. Gör man det är det per automatik nedflyttning i seriesystemet, men det går kanske att diskutera förmildrande omständigheter eftersom det är en annorlunda säsong.

SM ser ut att bli av

För Hallandias del ser det ut som att tremanna-SM blir av i början av februari.

ANNONS

– När SVT hörde av sig och ville tv-sända SM-bowlingen fanns det inga klara finalister eftersom allt spel är inställt. Då beslutades det att vi som var i final förra säsongen skulle få chansen att spela eftersom allt blev inställt då, säger Granfeldt som ser fram emot utmaningen.

ANNONS