Loke Agmarken (till vänster) vann första etappen i H20-klassen under O-ringen i Sälen.

Halmstadorienterare tog befälet på fjället

O-ringen i Sälen började på bästa sätt för Halmstad Orienteringsklubb. Loke Agmarken, 19, vann premiäretappen i H20-klassen.

|

Över 20 000 orienterare från närmare 40 nationer väntas komma till start i årets O-ringen, som avgörs i fjällmiljö i Dalarna.

I H20-klassen sprang 56 orienterare söndagens första etapp av fem –och snabbast av alla var Loke Agmarken, Halmstad OK, 14 sekunder före tvåan Oskar Johansson, Västvärmland.

– Jag är nöjd. Jag har testsprungit ganska nära så vi har kikat runt och forskat lite hur vi ska tackla fjällterrängen. Det är ganska speciellt och det var skitfint att springa hela tiden – man får hålla fokuset på kartan och inte titta på utsikten för mycket, säger han.

Loke Agmarken hade egentligen hoppats på en start i H20 elit-klassen, men var skadad en del i vintras och får därför nöja sig med H20, som är snäppet under de bästa.

I H21 elit 2 var Erik Johansson, Halmstad OK, främste lokale löpare på 59:e plats. Tvillingbrodern Kalle Johansson blev inte godkänd.

Bland ungdomarna stämplade Klara Persson, också Halmstad OK, in på en stark 15:e-plats av nästan 200 startande i D13-klassen.