Tummarna upp för Vidar Johansson som i helgen gör mästerskapsdebut i inne-EM på 3000 meter i polska Torun.
Tummarna upp för Vidar Johansson som i helgen gör mästerskapsdebut i inne-EM på 3000 meter i polska Torun. Bild: MATHILDA AHLBERG

Halmstadlöparen Vidar Johansson går för final i EM-debuten

Vidar Johansson, 24, från Halmstad gör debut i mästerskapssammanhang i helgen. Den nyblivne svenske mästaren på 3000 meter ska försöka utmana norska stjärnbröderna Filip och Jakob Ingebrigtsen på distansen i inne-EM i Torun.
– Final är en realistisk målsättning, tycker han.

ANNONS
|

Vidar Johansson har lagt om träningen och hittat ett koncept som passar honom. Med fortsatta tröskelpass, som gjort norrmännen så framgångsrika, och hårdare intervallträning har han tagit stora kliv i vinter.

För en månad sedan klarade Halmstadlöparen EM-kvalgränsen åtta minuter blankt på 3000 meter genom att springa på 7.56 i Sollentuna, där för övrigt Andreas Almgren satte svenskt rekord.

Almgren skulle ha varit med i Polen, men är skadad och därför får Vidar tillsammans med Jonatan Fridolfsson, klubbkamraten i Sävedalens AIK, och Johan Foitzik försvara de svenska färgerna i lördagens kval.

– Det ska bli superkul. Jag har tränat på bra och kunnat ladda upp som jag vill, men det är 40 som har klarat kvalgränsen och bara 12 får springa i finalen, säger Vidar Johansson.

ANNONS

Han hoppas att han är en av dem.

– Jag tror mästerskap passar mig. Jag är bra på att springa man mot man och final är en realistisk målsättning. Sedan kommer det att bli tufft för det är de bästa löparna i Europa som är här.

Spelade fotboll i Alet

Vidar är fotbollskillen som plötslig sadlade om och satsade på friidrott i stället.

Efter Janne Andersson och Ola Lindgren kan moderklubben Alet nu stoltsera med att ha varit med och format även en landslagslöpare.

– Klubben har verkligen skolat många! Friidrotten gick bättre för mig och krävde mycket tid så därför var jag tvungen att göra ett val. Fotbollen blev mer ”en rolig grej” de sista åren än att jag satsade på den.

Redan för fyra år sedan sprang Johansson så snabbt som 8.43 på 3000 meter hinder, som är den gren som är hans huvudfokus.

Men sedan har det inte blivit bättre. Vidar har haft problem med skador och valt att springa slätt för att spara kroppen.

Första SM-titeln inomhus

De senaste månaderna har det lossnat ordentligt och när han ställde sig på startlinjen i inne-SM i Malmö för två helger sedan visste han vad som gällde för att få tävla för Sverige på 3000 meter i EM.

ANNONS

– Vi var tio som hade klarat kvalgränsen och därför var det direktuttagning som gällde. Jag var tvungen att vara bland de tre bästa.

Det klarade Johansson med bravur. Han vann loppet och blev för första gången svensk mästare inomhus.

– Det var mer än jag hade vågat hoppats på. Jag vann på 8.03 efter ett lopp som var långsamt i början men sedan avslutades snabbt. Det var stort för mig att vinna.

Vidar läser till läkare i Göteborg och har lyckats bra med att kombinera studierna med all träning.

”En dröm att få tävla i OS”

Senare i år avgörs OS i Tokyo.

– Det är oerhört tuffa kvalgränser och jag skulle behöva ta flera viktiga steg för att få tävla i OS, men man ska aldrig säga aldrig...Det är en dröm att få tävla i OS.

Kvaltiden på 3000 meter hinder är satt till 8.22.

– Det är långt från mitt personbästa. Jag tror att jag har 8.30 i kroppen i dag, men att kapa tio sekunder till är jättetufft.

Kanske får 24-åringen slipa på formen i Halmstad i sommar. Han har kvar familjen här och åker hem så ofta han kan.

– Det tar bara 70 minuter med tåg och när jag är hemma blir det mycket träning på Sannarp eller på Prins Bertils stig.

ANNONS

Och så lite fotboll på Alevallen ibland.

LÄS MER: Speciellt finnkampsår för Halmstadlöparen Vidar Johansson

ANNONS