Halmstadklubbarnas lösning på publikfrågan under coronan

Samarbetsklubbarna kring Arenakortet, HK Drott, Halmstad BTK, Hylte/Halmstad och Halmstad IBK är överens – det blir en repris av fjolårets succé Gameday med möjlighet att se alla klubbar i aktion. Trots den pågående coronapandemin.

ANNONS
|

– Vi har preliminärt bokat in två Gameday den kommande säsongen – en på hösten och en på våren. Och tanken är att de ska bli ännu bättre med ännu fler events och kringarrangemang, säger HK Drotts ordförande Björn Kullenberg.

– Coronan gör ju också att vi måste se över hur många personer som får vistas i arenan samtidigt för att det inte ska bli trängsel. Det kan ju bli tal om flera tusen eftersom man från och med den 1 oktober troligtvis får ta in 500 personer per evenemang, påpekar Anders Stålberg i Halmstad IBK.

Fem klubbar har blivit fyra kring Arenakortet när HBK Futsal har hoppat av, där man för 750 kronor har tillträdde till samtliga fyra klubbars alla hemmamatcher.

ANNONS

Men det skulle ändå ha kunnat vara fem eftersom Halmstad Hammers också finns i arenan.

– Vi för en dialog och är inte alls ointresserade. Men så här långt har uppsidan inte varit tillräckligt stark sett till lönsamheten, förklarar Hammers sportchef Peder Carlsson.

Först ut till seriepremiär är Halmstad BTK mot Spårvägen i Pingisligan den 22 september när alltjämt bara 50 personer får släppas in.

– Vi får ju helt enkelt sätta stopp när vi är 50. Och sedan när det blir tillåtet med 500 personer får vi se till att varannan stol är tom Men det tror jag inte ska vara några problem eftersom det är först när det drar ihop sig till slutspel som mer publik kommer. I SM-finalen 2019 hade vi exempelvis 600 personer, säger Lasse Holmqvist i HBTK och beräknar att det i Curt Holmqvist-hallen är plats för 340 på läktaren och 150 nere på golvet.

Han är fortsatt positiv till Arenakortet även om klubben själv inte säljer mer än knappt tvåsiffrigt.

– Ja, eftersom alla medlemmar har gratis inträde blir det svårsålt. Men det är positivt att fler utifrån kommer på matcherna för att titta på pingis.

Då har HK Drott betydligt bättre fart på Arenakortsförsäljningen, där redan ett hundratal är sålda.

ANNONS

– Men då har vi ännu inte börjat marknadsföra kortet ordentligt eftersom premiären ligger några veckor bort, påpekar Kullenberg och avser herrarnas hemmapremiär i division 1 mot Fjärås HK den 25 september medan damerna får vänta på sin till den 3 oktober mot Hellton när det också blir tillåtet att ta in mer publik.

– Vi spelar ju i A2:an där det går in 350 på den nedre sektionen och för att kunna följa bestämmelserna kommer vi att ha förbokade biljetter med varannan stol. Men från den övre sektionen ser man inte särskilt bra och därför ska vi också ha ett samtal med Hylte/Halmstad om ett eventuellt byte till A1:an som tar mer folk, förklarar Björn som efterlyser instruktioner från Svenska handbollförbundet.

– Vi har inte hört någonting så vi utgår från fotbollen och Folkhälsomyndigheten.

Dagen efter, den 26 september, är det just volleybollen som har seriepremiär med det tidiga toppmötet Hylte/Halmstad mot Engelholm i damernas elitserie. Här får herrarna vänta till den 10 oktober för hemmapremiären mot Södertelge.

– Efter första matchen tillåts förhoppningsvis 500 personer, vilket kommer att lösa de flesta knutarna. Det var elitseriekonferens i helgen, där det diskuterades olika lösningar. Det viktiga var att publik och spelare skulle vara avskilda och det är ju ett problem för de små hallarna medan arenan i jämförelse är rena drömmen, säger Mårten som även han räknar med numrerade biljetter, varannan stol tom och alkogel utplacerad på flera ställen i arenan.

ANNONS

Och Arenakortet välkomnar han:

– Ja, det gynnar ju alla idrotterna.

Samma dag som Hylte/Halmstad har Halmstad IBK sin hemmapremiär mot Pixbo när laget är tillbaka i innebandyns division 1.

– Vi säljer Arenakortet där det, för de som inte skulle få komma in, även ingår abonnemang till appen där våra matcher via förbundet sänds på nätet. Rent praktiskt ska vi se över vissa delar i samband med träningsmatchen mot Falkenberg på lördag, men det blir väl varannan stol om man inte är en familj. Då kan man naturligtvis sitta tillsammans, säger Anders Stålberg.

Där de fyra klubbarna nu letar lämplig lördag till säsongens första Gameday.

– Det är ju ett visst pusslande för att få ihop programmet där exempelvis HBTK normalt sett spelar tisdagar, men nu tittar på att kunna flytta någon match till lördag.

ANNONS