Halmstadidrottens (okände) grundare

Han var en framstående samhällsmedborgare i Halmstad som både var brandchef och grundade Hallands museiförening. Men vad ingen har vetat så var det Josef August Lagergren som på 1800-talet tog idrotten till Halmstad. Fram till nu.

ANNONS
|

För på lördag kommer Lagergren med ättlingar i fjärde och femte generationen på plats, att föräras den tredje platsen på Wall of Fame-väggen i Halmstad arena bredvid handbollens Bengt ”Böna” Hansson och bordtennisens Jörgen Persson.

– En mycket välförtjänt utmärkelse, anser Lasse Blomdahl i Halmstads idrottshistoriska förening.

Det var han som, i samband med kartläggningen av alla idrottsföreningar i Halmstad med omnejd, upptäckte och insåg Lagergrens betydelse för Halmstadidrotten genom några rader i en uppsats från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet:

”2.4 Bad vid parken Vid Tivoligränden, nuvarande Norre Katts gränd, byggdes 1843 ett simhus intill ett redan befintligt varmbadhus. Samma år anställdes en simlärare, troligtvis Halmstads första. Sommarens simundervisning avslutades med uppvisning i Nissan ackompanjerad av musik och kanonsalut. År 1858 lät det nybildade Halmstads Simsällskap bygga, delvis på pålar i Nissan, ett nytt kallbadhus på det gamla badhusets mark. Vid badhuset fanns tre olika höga trampoliner och en bassäng för mindre simkunniga. För magistermärket krävdes en simtur från badhuset till Laxön och åter.”

ANNONS

Det fick Blomdahl att börja gå igenom alla årgångar av Gamla Halmstad och även Sven Aremars böcker om staden och fram växte en ung och mycket kreativ man.

Född 1820 i småländska Reftele hade denne mångsysslare på besök i Växjö ryckt in som barberare(!) när kammarrättsrådet Stockenberg och grosshandlare Wessberg på besök från Halmstad var i behov av en sådan. Egentligen var han regementsmusiker som utan riktig utbildning hade lärt sig barberarkonsten, frisk- och sjukgymnastik och dessutom blivit både simmagister, biträdande simlärare och biträdande gymnastiklärare.

Herrar Stockenberg och Wessberg blev så imponerade av Lagergren att de i början av 1843 tog honom till Halmstad där han blev stadens första gymnastiklärare och dessutom fick bostad på Halmstad slott, om än i personalavdelningen men ändå.

Innan årets utgång hade Josef August hunnit börja leda gymnastikundervisningen vid Halmstads lärdomsskola på Storgatan, organisera sång- och musikundervisning och startat simskola vid Nissan söder om dagens Bastionen (se diplom intill), där de högtidliga ceremonierna i samband med Simmagistern arrangerades av Halmstad Simsällskap som alltså grundades 1843 och inte som i uppsatsen ovan – 1858.

Snabbt blev Lagergren en väl ansedd person och populär i Halmstadsocieteten som brandchef, sergeant och fanjunkare i Hallands infanteribataljon och grundare av Hallands museiförening.

ANNONS

– Det gjorde att jag tänkte att en person som var intresserad av så mycket kanske var inblandad i fler idrotter, inflikar Blomdahl.

Och så var det. 1861 dök han upp på ett foto av nybildade Halmstads frivilliga skarpskyttekår – föregångaren till alla kommande skytteföreningar och skyttegillen.

1869 grundade han också Halmstad läroverks gymnastikförening. Då hade han två år tidigare byggt Lagergrenska villan intill St Nikolai kyrka (där Länsstyrelsen i dag ligger) och med stor sannolikhet varit initiativtagare till att läroverket fick Halmstads första riktiga gymnastiksal med ribbstolar och klätterlinor.

– Han var initiativtagare och ledare i Halmstads tre första idrottsföreningar så för mig är Josef August Lagergren helt klart den som tog idrotten till Halmstad, säger Lasse och avser att Halmstad Gymnastik och roddförening, Halmstads Bollklubb (inte dagens HBK) och Halmstad bicykelklubb bildades betydligt senare, 1889.

Frågan är då förstås varför Lagergren, som gick bort 1904, inte förrän nu har fått sitt erkännande.

– Att han är så okänd beror nog på att idrotten inte var så stor och hade sånt anseende bland makthavarna på den tiden, tror Lasse.

I samband med ceremonin och ”avtäckningen” på lördag klockan 10.30 i Halmstad arena kommer Lasse Blomdahl att efteråt hålla ett längre föredrag om Josef August Lagergren – Halmstadidrottens grundare.

ANNONS

Wall of Fames jury: Ulla Winblad, Lasse Blomdahl, Stellan Andersson, Halmstads idrottshistoriska förening, Jörgen Persson, Ola Magnusson, idrott och fritidschef Halmstad kommun/arenachef Halmstad arena, Jan-Owe Wikström, sportchef Hallandsposten.

ANNONS