Halmstadboxare tillbaka efter hjärtbesvären

För fem månader sedan drabbades Halmstad BS:s boxare Liridon ”Doni” Nuha av ett virus i hjärtat. – Det var 50-50 om jag skulle dö eller inte, säger han.

ANNONS
|

Liridon ”Doni” Nuha har haft otur i sin boxningskarriär och varit hårt drabbad av skador – bland annat en bruten hand – och sjukdomar.

Men i september var det nära att han fått sätta livet till.

23-åringen boxades i en tävling i Malmö när han började bli sjuk.

– Jag kände att det var något som var fel. Mina slag var kraftlösa och allt gick i slow-motion –jag ville bara att tiden skulle gå, berättar ”Doni”.

Tränaren Ugo Okoro nickar instämmande:

– Vi såg att det var något med honom. Han verkade trött och i rondpauserna var pulsen ovanligt hög.

ANNONS

Därför blev det ett besök på akuten i Varberg när Liridon kom hem och där fattades snabbt misstankar om att han fått en allvarlig sjukdom.

– Jag blev inlagd på intensiven och läkarna tog en massa prover på mig. Hjärtat slog sakta och ojämnt och var större än det skulle vara, säger Liridon, som bara blev sämre och sämre.

– Jag tappade medvetandet till och från och fick också hjärtstopp. När man är med om en sådan sak då blir man rädd.

Sakta började Liridon dock bli bättre efter krisdygnen och fick lämna sjukhuset efter tre veckor.

I början tog han det bara lugnt, men började så småningom träna lite lätt. De senaste sex veckorna har han sedan ökat takten för att komma i så bra form som möjligt inför helgens comeback i Andersbergscupen i Örjanhallen.

– Det har varit en extremt jobbig resa för mig – inte minst fysiskt – men jag är van vid motgångar efter alla problem jag har haft i livet och känner mig redo för att boxas igen.

Är du inte rädd för att gå upp i ringen så snabbt efter sjukdomen?

ANNONS

– Nej, jag är inte rädd. Allt har en mening och läkaren har friskförklarat mig. Hjärtat är perfekt nu.

Hur är formen?

– Det känns väldigt bra. Redan för några dagar sedan kom det där pirret inför tävlingen och nu känns det i hela kroppen. Jag ser fram emot att få börja tävla igen.

”Doni” har länge tillhört skaran av lovande boxare i landet. Tillsammans med Adolphe ”Adoo” Sylva, som just nu är med landslaget på en turnering i Bulgarien, har Halmstad BS två pugilister som kan vara med och slåss om SM-guld i sommar.

Trots alla besvär har Nuha, som tävlar i 81 kilo, en stark tro på sig själv.

– Jag vill vinna SM, nordiska, EM och OS och om tio år vill jag vara världsmästare. Jag vet att jag kan bli det – bara Gud och hälsan kan stoppa mig.

– Folk brukar fråga mig om vilken plan B är om jag skulle misslyckas som boxare. Då brukar jag svara att jag inte har en plan B utan plan B är min plan A.

ANNONS