Halmstadbon och författaren Olle Hedqvist har skrivit en bok inför OS i Tokyo. Han menar att OS betyder mer för Japan än för många andra länder.
Halmstadbon och författaren Olle Hedqvist har skrivit en bok inför OS i Tokyo. Han menar att OS betyder mer för Japan än för många andra länder. Bild: Roger Larsson

Halmstadbo skriver om OS i Tokyo: ”Ett sätt för Japan att markera sin närvaro globalt”

1940 ställdes OS i Tokyo in på grund av Japans krig mot Kina. Att OS blir av nästa sommar är av stor vikt för Japan, konstaterar författaren och Halmstadbon Olle Hedqvist.
– Japan som land och Tokyo som stad tror jag har fäst mycket mer i OS än Rio och London, säger Olle Hedqvist som skrivit "Tokyo inför Olympiska spelen sommaren 2020

ANNONS
|

Tajmingen kunde varit bättre för boken som Olle Hedqvist fick idén till efter att ha bott i Japans huvudstad under två perioder.

Första gången som han flyttade till Tokyo var 1977 när han fick ansvar för ekonomi och administration för det svenska handelsföretaget Gadelius och då stannade han och familjen i sju år. 1991 flyttade han tillbaka och stannade till 2000.

Under de åren lärde han känna staden som, om coronapandemin släpper sitt grepp om världen, är tänkt att stå som värd för sommar-OS nästa sommar.

– Jag tyckte att det skulle vara intressant att ge en samlad bild av hur Tokyo har förberett sig inför OS. Boken vänder sig primärt till idrottsintresserade som förmodligen inte har så mycket kunskap om Tokyo, säger Olle Hedqvist.

ANNONS

– Man brukar säga att en svensk tror sig förstå snabbt hur det är, men ju längre man är där inser man att man inte vet så mycket. Japan är en blandning mellan Coca cola-kultur och äldre sedvanor och religion.

Kriget stoppade OS i Japan

Olle Hedqvist beskriver i sin bok hur Japan fungerar i stort, inklusive brottsligheten i landet, att det kommer vara väldigt hett när OS går, hur förberedelserna pågått i sju år och tävlingarna sprids ut på 42 olika arenor.

1940 skulle Tokyo stått som värd för första gången för sommar-OS, men då satte kriget mot Kina stopp. I stället är Tokyos enda sommar-OS hittills 1964 när den då 20-årige Rolf Petersson från Halmstad vann OS-guld i kanot.

Olle Hedqvist tror att arrangemanget av ett OS betyder mer för Japan än för andra länder – och att det stora orosmomentet är om spelen måste ställas in helt.

– De har satsat väldigt mycket på detta. Det är ett sätt för Japan att markera sin närvaro globalt, visa upp sig för världen.

Japan vill attrahera turister

Varför är det så viktigt för Japan?

– De känner sig nog mindre uppmärksammade i vida världen än de tycker att de förtjänar. Japanernas intresse för hur de uppdattas är väldigt stort. Men även för att attrahera turister eftersom Japan inte är ett stort turistland.

ANNONS

– Blir OS av nästa år tror jag att det kommer bli väldigt bra.

ANNONS