Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aetos Kronos, här med Johan Untersteiner som kusk 2019, är en av fyra Halmstadhästar i Elitloppet på söndag. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
Aetos Kronos, här med Johan Untersteiner som kusk 2019, är en av fyra Halmstadhästar i Elitloppet på söndag. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Thomas Engman: Halmstad styr Elitloppet – yngre kuskar på djupt vatten

Flera månader av spekulationer och planering har landat i 16 förväntansfulla ekipage som tar sats i Elitloppet mot evig ära och berömmelse.
I spåren av pandemin har det varit speciellt svårt att locka hästar och kuskar från andra sidan Atlanten.
Sedan kom det nej tack från minst tre heta ekipage men till sist formades ett intressant fält.

På Halmstadtravet har det sällan funnits tankar om att kasta in handduken. Fyra hästar har välförtjänt fått nådiga nicken av Solvallas ledning. Att en svensk mellanbana mönstrar en kvartett och dessutom med chans på fina placeringar är en historisk bedrift oavsett utgång av loppet.

Jo, i idrottens värld ska man inte lägga alltför mycket krut på icke-deltagarna men visst hade det smakat fågel för Halmstad om även Velvet Gio och Stoletheshow hade hittat rätt form. Det blir nya tag inför Elitloppet 2022.

Fokus riktas därför mot Aetos Kronos, Cokstile, Cyber Lane och Gareth Boko. När säsongen låg i sin linda var Aetos Kronos det givna budet och prestationerna i år har varit av bästa märke från femåringen.

I kölvattnet har nya stallkompisen Gareth Boko blivit årets hittills stora utropstecken.Titelförsvararen Cokstile finns sedan en tid i Halmstad hos Mattia Orlando Efter åtta månaders frånvaro var andraplatsen i comebacken på Charlottenlund ett steg i rätt riktning men Cokstile är i mina ögon bara en outsider.

Den mest hemvävda deltagaren är Cyber Lane. Johan Untersteiner laddar för sitt sjätte elitlopp som kusk och bakom åttaåringen med drygt 13 miljoner kronor på kontot finns en god känsla.

Det pratas minst om körsvennens betydelse

Många parametrar vägs in i Elitloppets vågskål som form, kusk och spår och kanske pratas det minst om körsvennens betydelse. Johan har samlat på sig rutinen, ett slitet uttryck men historiskt är den delen av stor vikt när agnarna ska skiljas från vetet.

När statistiken synas hamnar ungdomarna lite på djupt vatten. Magnus, 21 och Mats Djuse, 23 år är två av fem debutanter i fältet och duon kör Jerry Riordans toppformade hästar.

Riordan tvekar förstås inte på deras storhet och flera andra i branschen lyfter fram bröderna som de största råämnena i sulkyn sedan Erik Adielsson blommade ut på allvar för drygt 25 år sedan.

Och just Erik var en supertalang som i många delar levt upp till förväntningarna men han har inte knäckt koden trots 14 försök i Elitloppet.

Därför var det ett friskhetstecken från Eriks sida som alltid uppträder korrekt att han kände ett illamående inombords efter lottningen när han såg att Very Kronos, en av förhandsfavoriterna fick spår åtta i försöket.

Goop målades upp som favoriten

På förhand målades Björn Goop upp som favorit. Manegen var krattad för bakom Ecurie D., men efter floppen i Paralympiatravet bytte Goop till ett eget spår.

Han såg nya möjligheter med Moni Viking som annars hade Harper Hanovers lopp som det givna målet. Hästen lyftes upp till Elitloppet och förmodligen ett mycket smart val från Solvallas och Björns sida.

Björn vet också hur en slipsten ska dras i allvarets ögonblick. Han vann 2006 med Conny Nobell, visserligen sedan både ettan och tvåan i mål diskvalificerades i efterhand för dopning men Timokos dubbla skalper 2014 och 2017 tog Björn av egen kraft med råge.

HP:s V64-system 31 maj

V64 1: 3,4,5. Res: 9–7.

V64 2: 1,8,12,15. Res: 4–5.

V64 3: 2,3,6,11. Res: 9–5.

V64 4: 3 Nanny´s Girl. Res: 11–6.

V64 5: 5,9,10,11,12. Res: 6–7.

V64 6: 6 Wolf Of Wallstreet. Res: 1–3.

240 rader

LÄS MER: Fyra Halmstadhästar klara för Elitloppet

LÄS MER: Johan Untersteiner klar för Elitloppet med stjärnhästen Cyber Lane

LÄS MER: ”Tiden är mogen för ett rejält nappatag med världseliten”

Fler lokala sportnyheter hittar du här