Halmstadtravet blir en av förlorarna om Åby och Jägersro får färre tävlingsdagar.
Halmstadtravet blir en av förlorarna om Åby och Jägersro får färre tävlingsdagar. Bild: Johan Persson

Halmstad missar flera miljoner kronor nästa år

Tio färre tävlingsdagar 2021 på Åby och Jägersro får en negativ följdpåverkan för tränarna och hästarna på Halmstadtravet. Vid en snabb överslagsräkning försvinner nära tio miljoner kronor i möjliga prispengar som i stället fördelas ut i övriga landet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationHalmstadtravet||

Det är upprörda känslor i Mölndal och Malmö och Åbys sportchef Jon Walter Pedersen skräder inte orden om Svensk Travsports beslut i uttalanden i Travronden.

Åby är den bana i landet de senaste åren som spänt musklerna mest och gjort en jättesatsning med Åby Arena. Färre antalet tävlingsdagar på vardagarna som det handlar om urholkar budgeten ytterligare.

Regionen runt Halmstadtravet är de stora förlorarna i förslaget som nyligen blev publikt från Svensk Travsport.

I Halmstad jäser det inte lika mycket i leden som hos grannbanorna. Men banans vd Jan-Olof Molin konstaterar att resorna för tränarna kan komma att bli fler och därmed ökade kostnader.

ANNONS

Tilldelningen av tävlingsdagar för Halmstads del ligger på samma nivå som 2020, vilket betyder 37 tävlingstillfällen.

Jan-Olof Molin vet inte i dag exakta datum för tävlingarna förutom V75-programmet som är spikat. Han kan glädjande peka på att Halmstad för första gången blivit tilldelat tredje och sista deltävlingen i Paralympiatravet som avgörs 23 april.

Övriga V75-dagar sker i samband med meetinget i juli runt Sprintermästaren och den fjärde V75-dagen infaller dan före dopparedan 23 december 2021.

Vinnarna finns i Dalarna

När storbanornas stjärnstatus börjat flagna finns de stora vinnarna i Dalarna. Romme och grannbanan i Rättvik stoltserar tillsammans med 62 tävlingar.

Det ska jämföras med Åby som stannar på 50 och Jägersro 48. Maktförskjutningen är därmed tydlig, vilket i ett historiskt perspektiv är unikt.

En av anledningarna till den kraftiga bantningen för storbanorna inklusive Solvalla hänvisas till siffror från 2019 som ligger till grund för planeringen till 2021. Under 2020 har trenden vänt för många banor men det tar inte ST någon hänsyn till utan det genomslaget kan först komma bli ett riktmärke om ett år.

På Jägersro blev inte oväntat Robert Bergh derbykung. Lite i skymundan från Hail Marys tunga seger spurtade Aetos Kronos strålande in som trea. Guzz Mearas knep en femteplats för Johan Untersteiner.

ANNONS

Jerry Riordans guldklimp Aetos Kronos fortsätter alltså plocka pallplatser i de stora loppen. Riordan skördar framgångar även i den äldre eliten. I Finlandia Ajo blev det seger för Zarenne Fas som Jerry hoppas kunna vara en häst för elitloppet nästa år.

Tolv hästar från Halmstad

Nästa hållplats för Riordan i miljonjakten är kvalen till kriteriet och oaks på Solvalla. Globalizer kommer från seger i E3-finalen och i oaks är hon seedad som tvåa.

Kvallaget från Halmstad innehåller 12 hästar. Peter Untersteiner håller fanan högst och han selar ut totalt fem hästar.

Efter ett kortare uppehåll i Halmstad väntar lunchtrav på måndag. Streckgåtan i V4 och även V5:an är knepig och utdelningen kan väntas skjuta i höjden. En chansspik i V4:an blir Galewindsonthepath som haft en bra säsong hittills och fyraåringen körs av Peter Ingves.

HP:s V4-system

V4 1: 2,3,4,6,11. Res: 9–1.

V4 2: 3,5,7. Res: 1–2.

V4 3: 4 Galewindsonthepath. Res: 3–1.

V4 4: 2,5,6,11. Res: 4–3.

60 rader

ANNONS