Halmstad klart för Champions League – igen

Halmstads Segelsällskap svarade för en dramatisk upphämtning och storskrällde när Allsvenskan i segling avslutades i Västerås. Nu väntar europeiska Champions League för HSS – för andra gången på sex år.

ANNONS
LocationVästerås||

– Vi har seglat jättebra under hela helgen. Vi hade lite mer vind i lördags och det trivs vi i, säger Anders Hellekant i HSS-besättningen.

Allsvenskan i segling hade på grund av coronapandemin halverats till bara två deltävlingar i år. Den första gick i Örnsköldsvik i augusti. Då slutade Halmstads SS nia.

Till Västerås åkte HSS med en delvis ny besättning. Anders Hellekant och sonen Christoffer, som är rorsman, hade nu sällskap av dottern/systern Rebecca Hellekant och Petter Norrgren.

Väl på plats tog HSS-båten täten direkt med placeringsraden 1–2–1–1 i fredags. Framgångarna fortsatte under helgen – och Halmstad vann till slut hela deltävlingen efter att ha vunnit hälften, åtta, av de totalt 16 seglingarna.

ANNONS

– Det har vi aldrig gjort innan. Det är vi jättenöjda med. Det är fantastiskt bra. Vi är supernöjda med hur vi har seglat, säger Anders Hellekant.

Men det var tätt inför det avslutande medaljracet. KSSS från Stockholm ledde inför finalen och Halmstad, som låg tvåa, behövde vara tre placeringar bättre än KSSS för att vinna. Det lyckades. HSS var tvåa i mål och KSSS femma.

KSSS vann ändå Allsvenskan totalt, men Halmstads SS forsade upp från nionde till tredje plats och knep därmed även en av Sveriges fem platser till seglingens Champions League 2021. Halmstad var med där även 2016 och nådde då finalen utanför Sardinien.

LÄS MER:Åker 100 mil för premiären: ”Aldrig tävlat ihop”

ANNONS