Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad Golfklubb får ta del av 417 000 kronor från regeringens coronastöd till idrottsföreningar. Totalt kommer 500 miljoner att fördelas bland de svenska idrottsföreningarna. Bild: Per Nilsson
Halmstad Golfklubb får ta del av 417 000 kronor från regeringens coronastöd till idrottsföreningar. Totalt kommer 500 miljoner att fördelas bland de svenska idrottsföreningarna. Bild: Per Nilsson

Halmstad GK får mest när coronastödet betalas ut

Idrottens stödpengar – ett krispaket på 500 miljoner kronor – har börjat betalats ut till idrottsklubbarna.
45 av de lokala föreningar som har ansökt om bidrag kommer att få pengar där Halmstad Golfklubb får mest.

Många av de lokala idrottsföreningarna fick en glad nyhet under måndagen. Då gick nämligen Riskidrottsförbundet ut med vilka klubbar som får ta del av det stöd som avsatts till idrottsrörelsen.

45 lokala klubbar fick beviljat stöd med varierande summor.

Den klubb som fick mest pengar var Halmstad Golfklubb som kommer att få ett stöd på 417 000 kronor.

– Det känns välbehövligt får man väl säga, säger klubbdirektör Christian Jakobsson och fortsätter:

– Vi har rätt hög omsättning så det kan säkert ha sin grund i det, men det var överraskande att det blev så mycket pengar. Det var jag inte alls beredd på. Sedan har vi en stor verksamhet och är bland de föreningar som har mest medlemmar i Halland, över 3 000, så det är inte konstigt att vi får så mycket pengar.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Vi kommer att ha stor användning av pengarna. Vi har ett inkomsttapp under året och kommer förmodligen att ha det på hösten med. Vi skulle ha haft Annika Invitational för tjejer mellan 14-18 år och spelare från 25 länder men den blev inställd. Vi har dessutom flera evenemang som vi har varit tvungna att ställa om, säger Jakobsson.

– Pengarna ska man följa upp hur man använt dem till RF. De här pengarna ska nyttjas för barn och ungdomsverksamheten. Det är i alla fall min inställning. Sedan har jag inte tagit det här med styrelsen än men det är det som är själva syftet med pengarna och det dem ska användas till.

Dystrare stämning bland vissa klubbar

På andra håll var det dystrare stämning över måndagens besked. Laholms FK var en av klubbarna som inte fick ta del av stödet.

– Det är tråkigt, såklart. Vi visste att det skulle vara tajt med vilka föreningar som skulle få det här stödet, säger sportchefen Peter Åberg.

Åberg menar att LFK inte har varit hårdast drabbat ekonomiskt än, men att det skulle bli tufft framöver om föreningen inte kan ta in någon publik för något av klubbens lag till hösten.

– Vi hoppas precis som många andra att det går tillbaka till att 500 får samlas igen för då blir det mer normalt får oss. Sen får vi hoppas på bra sportsliga resultat så att vi har publik som kommer och kollar på Glänninge likt förra året när det var bra och vi hade publik, säger han.

Hur viktigt är det att kunna få ekonomiskt stöd om det behövs i ett senare skede?

– Det är ju jätteviktigt och då är det mer konkret. Då har vi hela bilden framför oss med faktiska fasta utgifter och att vi kan visa att så här mycket kostar det faktiskt att bedriva verksamheten.

Missade intäkter för läger

Även karateklubben Zendokai i Halmstad missade att ta del av coronapengarna.

– Det är såklart tråkigt. Det är ju främst från vårt läger som vi inte får några intäkter för i det här läget. Det är egentligen där vi är drabbade allra mest, säger ordföranden Marianne Bichler.

Coronapandemin gjorde det omöjligt att hålla lägret, som brukar locka hundratals personer från hela Europa, i september. Det gick inte att få pengar för det den här gången, men förhoppningen är att kunna ta del av mer stödpengar längre fram.

– Ja, det hoppas jag verkligen. I och med att vi har en årsbudget så spelar det ingen roll om det är intäkter som vi tappar i september, de ska ändå täcka resten av året fram till september 2021, menar Bichler.

Halmstad:

Halmstads Golfklubb, 417 000 kronor.

Simklubben Laxen, 385 000 kronor.

Oskarströms IS, 191 000 kronor.

Halmstad Fältrittklubb, 113 000 kronor.

Holms Golfklubb, 109 000 kronor.

Hylte:

Torup/Rydö FF, 25 000 kronor.

Rydö Golfklubb, 25 000 kronor.

Torpus Bandyklubb, 12 000 kronor.

Hyltebruks IF, 6 000 kronor.

IBK Nissan, 6 000 kronor.

Laholm:

Laholms Bordtennisklubb Serve, 78 000 kronor.

Cycling Academy Sport Club, 75 000 kronor.

Laholms RK, 56 000 kronor.

Veinge MCK, 45 000 kronor.

Björbäcks RF, 38 000 kronor.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!