Halmstad – ett Mecka för mountainbikefantaster

Kustnära strandcykling, granskog i Skedala och bokskog i Kvibille. Halmstad erbjuder en stor variation för mountainbikecykling vilket gjort att allt fler fått upp ögonen för sporten.
– Vi har sett att intresset har växt väldigt mycket, säger Marcus Johansson, ordförande i Halmstad Mountainbike.

ANNONS
LocationHaverdal||

Ute vid Haverdals naturreservat samlas det varje torsdag ett gäng entusiastiska mountainbikecyklister.

Halmstad MTB är klubben som grundades för tio år sedan och som sedan starten sett hur intresset för mountainbike ökat markant.

– I dag är det en jättestor motionssport som lämpar sig för alla. För barnfamiljen som vill cykla ihop, kompisgänget som vill uppleva något nytt eller för de som verkligen vill anstränga sig stenhårt, säger Marcus Johansson, ordförande i Halmstad MTB.

– Vi har sett att intresset för sporten har växt väldigt mycket här i Halmstad.

Börjat satsa på ungdomsverksamhet

Klubben har själv känt av trycket, framför allt på ungdomsnivå, och bestämde sig det här året för att för första gången starta en ungdomsgrupp.

ANNONS

Ett sätt att ge tillbaka till kommunen efter att de givit grönt ljus för klubben att bygga en helt egen bana i Skedala.

– I och med att kommunen stöttar oss med ett område att vara på vill vi försöka ge tillbaka till dem och har sedan i år startat ungdomsverksamhet. Gruppen består av barn mellan åtta till tolv år där vi lär ut de grundläggande sakerna för hur man cyklar i skogen.

– Vi har 15 barn i ungdomsgruppen och det är mer än 15 barn som vill vara med så det är bara bristen på ledare som gör att vi inte kan ha fler ungdomsträningar.

”Ett Mecka för cykling”

Även om Halmstad MTB har ett par framstående cyklister i Robin Söderholm och Ulf Petäjä så ligger fokus från klubbens sida mer på friluftslivet än själva tävlingsmomenten.

– Vi har alltid varit en klubb som har tävling som ett tillägg. Vi vill mest samla folk som tycker det är kul med mountainbike och vara ute i skogen. Det räcker med en rätt enkel mountainbike för att uppleva väldigt mycket fin cykling.

Enligt Marcus Johansson är Halmstad den optimala staden för att få uppleva det bästa med sporten.

– Det som gör Halmstad så fantastiskt är att vi har kustnära strandcykling i tallskogar. Vi har kuperad, avancerad granskog i Skedala och fina bokskogsområden i Kvibille så här finns ju ett Mecka för cykling.

ANNONS

LÄS MER:Halmstad får ny mountainbikebana

ANNONS