Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Untersteiner får chansen bakom Aetos Kronos på Paralympiatravet i Åby. Bild: MAXIM THORE
Johan Untersteiner får chansen bakom Aetos Kronos på Paralympiatravet i Åby. Bild: MAXIM THORE

Thomas Engman: Halmstad är högvilt – i flera stora finaler

Med knappt fyra veckor kvar till elitloppet blir varje travsteg för den yppersta eliten av stort värde i kommande storlopp i Sverige och Finland. Solvallas pussel är redan i full gång men arrangören önskar förstås att fler visar framhovarna till kommande inbjudningar.

Centrala roller har redan Aetos Kronos och Ecurie D. skaffat sig och duon höjer temperaturen i Paralympiatravet på Åby. Spänningen ökade dock några snäpp om segerchanserna efter spårlottningen. Nitlotten drog Ecurie D. från spår åtta bakom bilen. Något ljusare blev det för Aetos Kronos som hamnade på spår sex.

Frankrike-tränade Gelati Cut och Delia du Pommereux gör inte resan till Sverige i onödan och segerplanerna har redan börjat smidas hos fransoserna. Det här blir samtidigt ett kvitto på om femåringarna Aetos Kronos och Ecurie D. har tillräckligt med power mot de betydligt äldre och mer härdade konkurrenterna.

Jerry Riordan är ganska säker på att Aetos Kronos har de kvaliteter som krävs för att ta den första stora titeln som äldre häst. Insatsen i årsdebuten var femstjärnig men frågetecken runt hästens aktion är på sin plats att ta med i beräkningen.

Untersteiner får chansen med Aetos Kronos

Magnus A Djuse fick flera gånger visa sina goda körhänder och att det bara blev ett galoppsteg var helt Djuses förtjänst. Och hur kommer urladdningen påverka hästen fysiskt och mentalt. Det svaret får vi på lördag.

I sulkyn sitter Johan Untersteiner som får chansen sedan Magnus A Djuse är avstängd. Johan visade vägen med Aetos Kronos på Solvalla för två år sedan där han förde en anonym tillvaro på förhand men på några få minuter blommade ut till en av kullens mest intressanta hästar.

Och på tal om det kommande yngre gardet. Finalerna i pokalloppen är inbakade i V75 och fyraåringarna står redo för säsongens första stora slag och förväntningarna är som vanligt höga om att nya stjärnor ska formas och förädlas.

Sedan kriterievinnaren Brambling blivit skadad och missar finalen i Kungapokalen hamnar favoritskapet hos Per Nordströms Önas Prince. I kriteriet blev han oplacerad men under vintern har han vuxit sig stor och årets tre segrar visar att han siktar på att ta över kungatronen.

I Drottning Silvias Pokal har vinnaren i oaks Eagle Eye Sherry en läggmatch för Björn Goop. Spets och slut är det troliga scenariot.

Spår fem kan vara nyckeln till framgång för Peter Untersteiner. Furies Rain och Kirsi Boko knep varsin finalplats efter mersmakande andraplatser och spårlottningen gick också i dur för Peter.

Riktigt getingbo väntar på anrika Finlandia Ajo

Efter Åbys storlopp drar elitcirkusen vidare till Vermo. Huvudstadsbanan i Finland mönstrar anrika Finlandia Ajo. Johan Untersteiner fick tidigt en inbjudan med Dear Friend och laget från Halmstad kompletteras av Jerry Riordans Zarenne Fas. Ett riktigt getingbo står på startlinjen och få av de tio startande hästarna känns chanslösa på förhand.

Välkommen tillbaka, Johnny Takter. För nära två år sedan tackade Johnny för sig och gjorde en snygg sorti med seger på Axevalla. Johnny har fått tillbaka aptiten och han inledde nyligen en ny sejour i sulkyn med att vinna två lopp på tre uppsittningar.

Takter trivs speciellt bra bakom Ola Samuelssons hästar och den kombinationen kan visa sig vara gångbar igen. I Halmstads lunchlopp kör Johnny Petite Håleryd och Digital Computer just från Samuelssons stall.

HP:s V4-system 6 maj

V4 1: 1,3,9,11. Res: 5–2.

V4 2: 3,9,10. Res: 4–11.

V4 3: 1,3,4. Res: 10–7.

V4 4: 3,5,6. Res: 9–12.

108 rader

Fler lokala sportnyheter hittar du här