Hallänning sprang 32 mil i värmen

47 var anmälda men bara 9 kom i mål. Sol, sand, klippor och extrem värme var tuffa motståndare när Hallands ultra beach, en löptävling på 32 mil längs med Hallands kustlinje, avgjordes i helgen. Per Rabe från Laholm var en av dem som lyckades ta sig hela vägen.

ANNONS
|

– När jag kom i mål fick jag en enorm lyckokänsla i hela kroppen. Jag ville bara ställa mig och skrika rakt ut, säger Per Rabe när vi pratas vid några timmar senare.

Under helgen vimlade det av solbadare längs med Hallands och Halmstads stränder. Men mitt bland alla solbadare dök en och annan löpare med nummerlapp upp. En av dem var Per Rabe, löpare ifrån Laholm som startade tävlingen i Göteborg kring midnatt natten mellan fredag och lördag.

En mycket nöjd Per Rabe tar emot sin medalj från Robert Rundqvist efter att han klarat 32 mils löpning.
En mycket nöjd Per Rabe tar emot sin medalj från Robert Rundqvist efter att han klarat 32 mils löpning. Bild: Privat

– Det har varit väldigt många som varit nyfikna och undrat vad det är vi gjort under helgen. Det är roligt, säger Per Rabe som samtidigt säger att han önskar att fler fick upptäcka ultralöpningens tjusning.

ANNONS

Loppet som folk undrade över heter alltså Halland Ultra Beach Trailrun och anordnades för första gången. Alltihop startade med att Robert Rundqvist, en riktig ultraräv, förra året sprang ett antal sträckor längs med Hallands kust. Ultraälskare runt om i landet hörde talas om projektet och frågade om han inte skulle kunna skapa en tävling över 200 miles (32 mil reds.anm).

– Eftersom folk frågade slängde jag ihop en hemsida men egentligen trodde jag inte att någon skulle anmäla sig till det här, jag tyckte kanske att det var lite väl extremt, säger Robert Rundqvist.

Löpare från Halland sprang 32 mil i värmen

Men anmälningarna rasslade in och efter bara två veckor hade över 40 personer anmält sig till den längsta versionen av tävlingen..

– 100 miles har ju blivit en etablerad distans och det är ganska många som provat det och då blir det här på något sätt nästa naturliga utmaning, säger Robert Rundqvist.

”Jag har haft tre fantastiska dygn längs med Hallandskusten. Jag är nästan lite överväldigad av sommarens olika skepnader.”

32 mil är minst sagt imponerande i sig. Men om man till det lägger stekande sol och en kustlinje som bjuder ganska tufft motstånd får de där milen en ytterligare dimension. I norr klapperstensfält, klippor och tuff terräng. Längs med stränderna i länets södra delar är det i stället sand, sand och åter sand som står för utmaningen.

ANNONS

Många av deltagarna fick en tuff resa där bland annat vätskebrist, värmeslag och sargade fötter tvingade ett antal deltagare att bryta. Men Per Rabe och ytterligare åtta personer lyckades bemästra alltifrån vätsketillförsel, och energiintag till navigering, farthållning och sömn på ett sådant sätt att de tog sig hela vägen från start till mål.

– Jag har haft tre fantastiska dygn längs med Hallandskusten. Jag är nästan lite överväldigad av sommarens olika skepnader. Dagarnas hetta, nätternas svalka och vackra soluppgångar, säger Per Rabe.

”Jag har mått bra. Jag hade faktiskt inga större dippar under loppet. Jag har hållit mig glad och pigg hela vägen.”

Förutom många mil i benen är hans trix för att lyckas på ultradistanser planering och disciplin. Det gäller att skapa en plan och hålla sig till den.

– Jag ser till att äta och dricka kontinuerligt även om jag kanske inte är hungrig eller törstig just då. Och så gäller det att inte springa för fort i början, förklarar han.

Mikrosömn viktigt för att orka

Men mat och dryck är inte det enda. Sömnbrist är ytterligare en fiende att förhålla sig till.

– Man passerar en kritisk gräns när man varit igång ett dygn. Håller man på längre tid än så måste man se till att hjärnan får korta perioder av vila annars tappar man lätt sammanhanget.

Under helgens omkring 77 timmar av strapatser tog han två korta tupplurar på sisådär en kvart vardera. Tupplurar som gav helt ny energi och styrka i både kropp och knopp.

ANNONS

– Jag har mått bra. Jag hade faktiskt inga större dippar under loppet. Jag har hållit mig glad och pigg hela vägen. Jag ser det här som kvalitetstid. Jag är 58 år och jag har aldrig varit i så bra form som nu och jag är bara så glad att jag kan ställa upp på sådant här, säger Per Rabe.

ANNONS