Halländska kommunernas besked om barnidrotten – efter regeringens öppning

Regeringen tillåter barn och ungdomar upp till 17 år att träna inomhus igen.
– Det är jätteglädjande för oss, säger Fredrik Larvall, ordförande i Kustens IF, som har 350 innebandyspelande ungdomar. Men det återstår att se hur de halländska kommunerna agerar.

ANNONS
|

Det var dagarna före jul som regeringen meddelade att alla kommunala idrottsanläggningar i Sverige skulle stängas ned för all organiserad idrott – förutom på yrkesverksam nivå – på grund av coronapandemin.

Men i förra veckan öppnade de halländska kommunerna åter sina utomhusanläggningar för träning – och på torsdagen böjde regeringen och Folkhälsomyndigheten sig för kritiken från flera tunga idrottsförbund och tillåter på nytt barn och ungdomar som är födda 2005 och senare att även träna inomhus.

Kommunerna bör, skriver regeringen, återuppta ta verksamheterna för barn och unga ”snarast möjligt”.

”Folk behöver träffas”

I Halland togs beskedet emot med försiktig optimism.

– Det är positivt att de får komma i gång. De små är lite svåra att ha utomhus och de behöver komma tillbaka för att inte tappa motivationen. Sedan är det så klart restriktioner som vi får hålla oss till och det kommer kanske inte att bli matcher, men folk behöver träffas, umgås, göra aktiviteter och röra på sig, säger Ulrika Cederberg, som är ordförande i Halmstad Handboll.

ANNONS

Fredrik Larvall, ordförande och flicklagstränare i Kustens IF, som har basen i Haverdal och Gullbrandstorp, håller med.

– Det är jätteglädjande för oss, för det börjar spridas en ganska stor oro bland ledare att ungdomar ska sluta med idrotten. Förra säsongen avbröts ju efter halva och den här kom i gång lite halvt bara, så vi har kommit väldigt långt i från sporten och grupperna har tappat varandra. Jag tror att det är jättepositivt om de får komma i gång nu och får chansen att ändå binda ihop lagkänslan i gruppen innan säsongen slutar igen, säger han.

Men både Ulrika Cederberg och Fredrik Larvall bifogar en stor reservation för hur Halmstads kommun ställer sig till att åter öppna idrottshallarna.

I topp i smittspridningen

Tidigare i veckan rapporterades att bara Skåne har fler nya fall av covid-19 än Halland i förhållande till befolkningen. Både Halmstad och Hylte tillhör de tio värst drabbade kommunerna.

LÄS MER:Södra Halland utmärker sig nationellt i smittspridningen

Något svar på hur de halländska kommunerna – som hittills har hållit en enad och strikt linje när det har gällt stängning och öppning av idrottsläggningar – tänker agera efter det nya beskedet om barn- och ungdomsidrotten gick inte att få på torsdagen.

– Vi har fått de här beskeden i dag och håller på att bereda de frågorna. Vi kommer att ta ställning under morgondagen, alternativt på måndag eller tisdag i nästa vecka. Vi har också en avstämning med det regionala rådet varje fredag, där vi samordnar oss mellan kommunerna, säger Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstad och ledamot i det regionala rådet.

ANNONS

Vad är det ni tvekar på, som gör att ni behöver fundera mer?

– Det är flera olika delar. Det är att hitta ett gemensamt ställningstagande och sedan håller vi på att titta på hur och när och var det här går till. Sedan behöver vi alltid givetvis också ha en avstämning med regionen och smittskyddet utifrån hur läget ser ut.

Vad är sannolikheten för att ni väljer någon annan linje än regeringen och Folkhälsomyndigheten?

– Det kan jag inte svara på innan jag har pratat med mina chefer. Men vi följer i huvudsak alltid vad myndigheterna säger, det har vi gjort hittills, säger Mattias Rossköld.

Öppnar för splittring

Även i Laholms och Hylte kommuner hänvisar fritidschefen Christer Johansson respektive kommunchefen Emma Gröndahl till fredagens regionala råd.

Är tanken att ha en gemensam Hallandslinje även i den här frågan?

– Vi behöver diskutera det och se var de olika kommunerna står utifrån smittläge och så. Vi har just nu en högre smittspridning än många andra kommuner i Halland och naturligtvis behöver vi ha med det som en del, säger Emma Gröndahl.

LÄS MER:Barns fritidsaktiviteter ska öppnas igen

LÄS MER:Glädjebesked för idrotten – då tillåts utomhusträning igen

ANNONS