Calle Halfvarsson bröt skiathlonloppet i VM och funderar på att avsluta säsongen.
Calle Halfvarsson bröt skiathlonloppet i VM och funderar på att avsluta säsongen. Bild: Adam Ihse/TT

Halfvarsson bryter VM och åker hem

Calle Halfvarsson bröt skiathlonloppet i skid-VM. Nu väljer han att avbryta hela mästerskapet. "Jag vill hellre att mina lagkamrater ska få chansen", säger Halfvarsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

VM-premiären i skiathlon gav ingen ljusning – snarare tvärtom. 31-åringen bröt loppet och var rejält knäckt efteråt.

– Jag trodde på det hela vägen hit. Jag har tvivlat så klart men trodde att det kunde vända. Men nej, jag skulle vilja ha något svar i dag men får inget svar alls, tyvärr, sade han.

"Bränt ut kroppen"

Nu väljer Halfvarsson att packa väskan och åka hem till Sverige. "Jag har inte lyckats hitta den form jag önskar och vill hellre att mina lagkamrater ska få chansen i de tävlingar som återstår", säger han i pressmeddelandet.

Enligt landslagschefen Anders Byström kommer man inte att kalla in någon ersättare.

ANNONS

– Nej, det går ju inte. Vi har bra folk här ändå. Det finns åkare, vi har ju nio stycken här, säger han till Aftonbladet.

Det är en brokig skidkarriär han har haft, 31-åringen från Sågmyra. Ingen ifrågasätter Calle Halfvarssons höga potential – han har i sina bästa stunder visat att han kan utmana de allra främsta i världstoppen – men det går heller inte att blunda för allt strul.

Det har varit stavbrott, fall, magproblem och formmissar. Och nu inför VM verkar han dessutom ha tränat både helt fel och för hårt.

– Det är en stor miss, det har blivit galet. Det är tråkigt när man har lagt ner ett stort jobb hela sommaren och sedan kommer man fram till att man har bränt ut kroppen, det är inte kul, sade han inför lördagens skiathlonlopp.

"Bedrövligt dåligt"

Exakt vad felet är vet han inte, men han säger att han känner sig tom på energi.

– Det är fortsatt som det har varit under säsongen. Någonting gick riktigt galet i höstas när jag var sjuk i en och en halv månad. Sedan har jag inte känt igen mig själv.

Hur han tänker efter den här säsongen är inte helt klar, men att OS i Peking bara är ett år bort gör det enklare att motivera sig.

ANNONS

– Jag tycker ju fortfarande det är kul att åka skidor, att lägga ner allt jobb på somrarna. Sen är det klart att det är tråkigt att stå här och känna att man inte ens hänger med topp 30, det är bedrövligt dåligt.

Emil Forsberg/TT

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS