Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HBK Marcus Antonsson och Magnus Haglund Bild: Jari Välitalo
HBK Marcus Antonsson och Magnus Haglund Bild: Jari Välitalo

Jan-Owe Wikström: Haglunds höga spel gav HBK-jackpott och Antonsson i vinst

Det var Marcus Antonsson eller Alhassan ”Crespo” Kamara. Antingen eller. Inte båda eftersom det, såväl sportsligt som ekonomiskt, skulle vara en omöjlighet för Halmstads BK anno 2021.

Det visste också HBK-managern Magnus Haglund när han för två veckor sedan släppte iväg den tilltänkta jokern, ”Crespo” Kamara, till Superettan och IFK Värnamo.

Utan att veta helt säkert om Malmö FF skulle släppa Marcus.

Även om Magnus hade fått vittring spelade han ett högt spel eftersom han också kunde ha stått med träningsbyxorna nere vid anklarna utan både Antonsson och Kamara och bara två friska anfallare och i stället tvingats söka vidare med en allsvensk premiär bara sex veckor bort.

Men det blev jackpott och Antonssonsk påskrift på lånekontraktet för säsongen ut.

– Man måste ju våga för att lyckas. Men för att göra det var jag tvungen att göra affären i den ordningen, förklarar Magnus.

Alltså först schamp... f’låt, först Crespo – se’n Antonsson.

Och nu är alltså Unnarydssonen återbördad till klubben där allting började 2009 när han lämnade Unnaryds Goif. Men genombrottet dröjde och fram till 2014 hade det bara blivit fyra seriematcher från start på 49. Tills den magiska hösten med fem mål och flytten till Kalmar FF som tog honom vidare ut i Europa.

Jag är övertygad om att det här kan bli win-win för båda parter. HBK skrek efter en anfallare med andra egenskaper än de man hade. Och Antonsson skrek efter speltid som han visserligen fått på försäsongen, men som hade minskat med kroaten Antonio Colaks entré.

Det visste förstås Marcus. Och Magnus.

Redan direkt när säsongen 2020 var över ska HBK-managern ha riktat känselspröten mot MFF-anfallaren och sedan i olika perioder fört en dialog med klubben, där orosmomenten mer var en penningstinn klubb utomlands eller en fortsättning i MFF än konkurrensen från Kalmar FF och Mjällby.

Låt vara att Mikael Boman och Sadat Karim var en vinnande kombination under senhösten för HBK. Men det var i Superettan.

I Allsvenskan behövs fler dimensioner i anfallsspelet, fler kort för Haglund att kunna spela ut och i det här fallet en djupledslöpande måltjuv som försvann när Rasmus Wiedesheim-Paul drog till Norge och Rosenborg och Crespo aldrig hittade rätt och tog det där sista klivet som HBK hade hoppats och trott.

– Ja, det var den här anfallstypen som vi saknade – någon som använder planens längdriktning och göra motståndarlagen långa, medger Haglund med stor tilltro till sin senaste värvning.

För just förtroende från tränaren är något som Marcus behöver känna. Då kommer också självförtroendet.

Eller som han själv uttryckte det när vi träffades efter MFF:s Europa League-match mot Besiktas i oktober 2018:

– Jo, lite så är det. Är jag inne i zonen rullar det bara på utan att jag behöver tänka.

Då hade han, efter brutet Leeds-kontrakt, gjort sju mål på åtta matcher – två mot Midtjylland som tog MFF till Europa League.

Samma sak var det i Kalmar FF dit han kom efter HBK med tolv mål 2015 och tio på tolv matcher 2016, vilket samma höst betydde kontrakt med klassiska Leeds United.

Det är naturligtvis det stimmet, den zonen, som både HBK och Marcus hoppas att han ska hitta tillbaka till. Då kan det bli ett riktigt roligt 2021 för HBK.

Samtidigt som Antonsson kommer närmare hemmet i Unnaryd igen och inte minst – höstens älgjakt.

Läs mer: Marcus Antonsson återvänder till HBK

Fler lokala sportnyheter hittar du här