Isabelle Haak. Arkivbild.
Isabelle Haak. Arkivbild.

Haak osäkert trumfkort i kvaltruppen

Den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haak är med i truppen till det avgörande EM-kvalet. Men om hon verkligen kommer att spela är fortfarande oklart.

ANNONS
|

I början av januari spelar Sveriges volleybolldamer två avgörande EM-kvalmatcher. Matcherna krockar med Isabelle Haaks ligaspel i Italien och storstjärnan har tidigare sagt att "det är en väldigt svår situation".

När den slutgiltiga EM-kvaltruppen presenteras finns den svenska nyckelspelaren med – men att hon verkligen kommer till spel är fortfarande bara en förhoppning.

- Det finns inget definitivt besked åt något håll. Vi vet inte, vi hoppas på det men det är inget vi kan lova, säger Ismo Peltoarvo.

ANNONS

Föreslår flytt

Han berättar att förbundet har täta diskussioner med såväl Haaks klubb Scandicci som med den italienska ligan. Sämst ligger Sveriges andra EM-kvalmatch den 9 januari, som krockar med toppmötet mellan Scandicci och Novara och där duellen mellan två av ligans största namn, Isabelle Haak och Paola Egonu, är av stort sportsligt och medialt intresse.

- Reglerna säger att de ska släppa henne, men klart att om de ska spela om seriesegern senare är ju varje match jätteviktig. Och det ligger ju en outtalad press på "Bella" att vara med i de viktiga matcherna.

För 19-åriga Haak, som hamnar i en rävsax, är det en svår situation.

- För en ung tjej är ju det ett jättetufft läge, och det är därför vi försöker samtala med den italienska ligan och har föreslagit att de ska flytta den matchen. Men Italien är ett av världens bästa volleybolländer med kanske världens bästa liga, så lilla Sverige har inte riktigt lika mycket att komma med till förhandlingsbordet, säger Ismo Peltoarvo.

ANNONS

"Jättetufft"

Sverige möter Estland och Tjeckien och vägen till EM är tuff. Först och främst måste svenskorna vinna båda matcherna för att ha en chans, men svenskarna behöver dessutom hjälp av andra resultat för att nå avancemang. Ett scenario som tar Blågult vidare är att Sverige och redan EM-klara Finland vinner sina återstående matcher.

- Det är jättetufft, det är ju upp till Finland. Men Finlands sak är vår, brukar man ju säga. Så vi utgår från att de gör allt de kan för att vinna sina matcher. Men vi kan ju bara se till det vi ska göra, och det här är ett steg i utvecklingen för oss, säger förbundskapten Jonas Svantesson.

TT

Fakta: EM-kvalet i volleyboll

Sverige spelar i samma grupp som Finland, Tjeckien och Estland.

De två främsta lagen i varje grupp kvalificerar sig till EM och Finland har redan säkrat en plats.

Segrar väger tyngre än inspelade poäng i kvalet och Sverige, som står på tre förluster och en seger, har en tuff väg till avancemang.

Dels måste Sverige vinna båda sina kvarvarande matcher (borta mot Estland 5 januari och hemma mot Tjeckien 9 januari) klart för att ha en chans. Dessutom har man inte avgörandet i egna händer. Ett scenario är att Sverige och Finland vinner sina återstående matcher. Då blir Sverige garanterat tvåa i gruppen och går därmed vidare till EM-slutspel.

Källa: Volleybollförbundet.

ANNONS