Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patric Hörnqvist.

Hörnqvist vill skapa sitt egna Finnkampsminne

Det är rivalmöte och blir förmodligen heta känslor. Nyckelforwarden Patric Hörnqvist har inga egna Finnkampshöjdare att plocka fram – ännu.

När den 32-årige forwarden, tvåfaldig Stanley Cup-mästare med Pittsburgh, var med och vann VM-guld med Tre Kronor i fjol så var det hans första mästerskapsmedalj med ishockeylandslaget.

Så hans bästa Finlandsminne sorterar han ut från yngre dagar och från tv-soffan.

- Det var den där vändningen från 1–5 till 6–5, säger han om klassikern från VM i Helsingfors 2003.

Nu vill han skapa ett eget. Och med tanke på hur Hörnqvist, William Nylander och Alexander Wennberg i förstakedjan har öst in sammanlagt 34 poäng är det inte helt osannolikt att det skulle kunna bli så.

Energiforwarden som är kung framför motståndarmålet – han kallas grythund av förbundskapten Rikard Grönborg – har gjort 6 mål och 9 poäng på 7 matcher.

Centern Alexander Wennberg har stått för 8 poäng (3+5).

"Grymt skicklig"

Och pucktrollaren William Nylander är med sina 17 poäng (5 mål+12 assist) bara en poäng från att tangera alla tiders svenska poängrekord i VM-sammanhang, Nisse Nilssons 18 poäng från 1962.

- Han är en grymt skicklig hockeyspelare, när han har pucken på sin klubba kan allt hända. Han vrider och vänder och har alltid huvudet uppe, jag och Wennberg försöker ge honom så mycket tid och utrymme som möjligt där ute och gå hårt på mål, säger Hörnqvist.

Tre Kronor fick dagen efter storförlusten mot Ryssland (4–7) ta tåget från huvudstaden Bratislava till Slovakiens näst största stad Kosice (240 000 invånare), en knappt fem timmar lång resa till andra sidan landet.

Tre Kronor valde att göra träningen frivillig och hade i stället ett spelarmöte för att bena ut härdsmältan i andra perioden i ryssmatchen som laget förlorade med 0–6.

"Lita på varandra"

TT: Hur går man vidare från det?

- Det är lätt att göra. Vi stängde matchen i dag, kollade på video och tog tillvara på de bra sakerna vi gjorde och redde ut de mindre bra.

Rikard Grönborg har pratat om att ”få ihop lagren”, alltså att hålla ihop laget och täcka upp för varandra på ett bättre sätt.

- Det är väl att man ska lita på varandra, det är vad det går ut på. Det är en lagsport och även om någon går bort sig, vilket kommer att hända, så gäller det att andra- och tredjelagren är där och förstör för finnarna, säger Hörnqvist.

Han ser fram emot Finnkampen:

- Det kommer att vara en bra atmosfär på rinken så det kommer att bli grymt kul att spela. Som svensk har man alltid sett matcherna mot Finland och den rivaliteten vi har mot dem. Vi vill vinna VM-guld och då vill man slå alla lag, säger han.