Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patric Hörnqvist (till höger) bidrog med en rejäl positiv injektion. Här firar han Mikael Backlunds 3–0-mål med sina lagkamrater.

Hörnqvist lyfte Tre Kronor

Patric Hörnqvist klev av planet, trampade in på VM-isen i Royal Arena – och lyfte Tre Kronor i 5–3-segern över Schweiz. Det tog drygt nio minuter så hade han gjort mål. Den dubble Stanley Cup-vinnaren var inblandad i ytterligare två när Sverige tog sjätte raka segern, 5–3 över Schweiz.…

- Det var inte de bästa förutsättningarna. Men vid såna tillfällen brukar man koppla bort hur man känner och bara kriga där ute. Mina lagkompisar gav mig energi och jag försökte bidra med det jag kunde, sade han.

Hörnqvists kedja med lagkaptenen Mikael Backlund och Elias Pettersson stod för två mål och gjorde sammanlagt sex poäng. Backlund stod för ett mål och tre assist.

- Vi var snabba på pucken och fick våra spelvändningar. Vi var alltid nära varandra och hade bra kommunikation där ute, sade Pittsburghforwarden.

Tuffa skador

Efteråt kom dock beskedet att Elias Pettersson, som fick kliva av i slutet på andra perioden, har spelat färdigt i VM efter att ha ådragit sig en tumfraktur.

Han var inte enda offret. Samma öde rönte backen Erik Gustafsson, Chicago.

Både Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson landade i Köpenhamn på söndagen och båda klev i princip direkt in på rinken.

Patric Hörnqvist behövde bara 9.18 på att göra mål i sin fjärde VM-turnering i karriären.

Efter svenskt klapp-klapp-spel i numerärt överläge mellan kedjekamraterna Elias Pettersson, Mikael Backlund och Hörnqvist direktsköt den vasse Pittsburghforwarden i schweiziske målvakten Leonardo Genonis första kryss.

- Det är bra lirat av Elias och Backlund. Elias suger ut sin gubbe och hittar Backlund. Han ligger in den till mig och jag skjuter in den. Det var skönt att göra mål, sade Hörnqvist.

Lånade klubbor

Det betydde svensk 2–0-ledning då backen John Klingberg inlett målskyttet, också det i powerplay, med ett vasst handledsskott.

Hörnqvist var även inblandad i Sveriges 3–0 och 4–2.

Vid 3–0 sökte lagkapten Backlund passning till Hörnqvist framför Genoni, men pucken tog i stället på en schweizare och gick i mål.

När Adam Larsson sköt 4–2 efter 12.59 i tredje perioden skymde Hörnqvist den schweiziske målvakten.

Viktor Arvidsson hade ett par lägen, men den vindsnabbe Nashvilleforwarden lämnade isen poänglös. Han spelade i en kedja med Jacob de la Rose och Adrian Kempe. När Nashvillekompisen Filip Forsberg landar på måndagen lär han och Arvidsson hamna tillsammans.

Arvidsson fick spela matchen med lånade klubbor – hans egna fastnade i Chicago.

- Jag skulle ha lånat klubbor av "Bengan (Hörnqvist), men så hittade vi några andra som var hyfsat liknande mina, men inte riktigt. Det var kul att få komma in och lira. Jag kom in mer och mer i matchen och skapade lägen eftersom, sade Arvidsson.