Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patric Hörnqvist, till vänster, och Rickard Rakell firar med VM-bucklan.

Hörnqvist: "En oerhörd glädje"

Han har vunnit två Stanley Cup-titlar – nu vet Patric Hörnqvist hur det är att vinna VM-guld också.

Det är tredje säsongen i rad som den vasse forwarden avslutar som vinnare.

I fjol sköt han det matchvinnande målet när Pittsburgh grejade sin andra raka Stanley Cup-seger.

Nu fick han för första gången vinna med landslaget.

- Det är sjukt att vi lyckas vinna den här matchen, vi kommer tillbaka från underläge tre gånger. Vi har det bredaste laget, det är därför vi vinner.

TT: Hur är den här känslan jämfört med att vinna Stanley Cup?

- Det går inte att jämföra. Det här är med landslaget och man har varit här i en vecka, det andra är med klubblaget och man kämpar i tio månaders tid. Men man vinner och det är det som räknas.

"En jäkla moral"

TT: Vad är speciellt med det här?

- Att vi har en sån jäkla moral i laget. Vi visar det från första bytet i dag. Även om de tar ledningen med 1–0 så kvitterar vi jäkligt tätt inpå. Samma när de gör 2–1 så kvitterar vi. Sedan i övertiden är vi det bättre laget, men det kan gå hur som helst, sade han.

Hörnqvist hade gjort tre VM, ett OS och ett World Cup utan att vinna ens en medalj. Nu blev det sjätte gången gillt.

- Det blir inte mycket bättre i landslagssammanhang, speciellt nu när vi inte kan spela OS. Man bara njuter och försöker ta in varenda sekund, sade han.

Hyllad av laget

Hörnqvist, en av världens bästa spelare framför mål och vid sargerna, var inblandad i Gustav Nyquists 1–1-mål när han skymde den schweiziske målvakten Leonardo Genoni. Både lagledningen och hans lagkamrater har hyllat honom för den energi och vinnarinstinkt han kommit in i laget med.

- Det är fina ord att få, men det är svårt att prata om sig själv. Det är väl den personen jag är, jag gillar att prata och se till att alla är i gång. Det har vi varit hela turneringen, sade han.

Hans familj hann aldrig komma till VM. Hörnqvist åkte till Köpenhamn utan dem då nyfödda dottern inte hade fått sitt pass ännu.

- De landade i Stockholm i dag (söndag) så de hann inte riktigt hit. Men de kollade tv och är glada. Men jag hade i alla fall mamma och pappa här, sade han.