Caroline Högardh från Kvibille är äntligen tillbaka på löparbanan – men det har varit en lång resa efter skadeproblemen.
Caroline Högardh från Kvibille är äntligen tillbaka på löparbanan – men det har varit en lång resa efter skadeproblemen. Bild: Jessica Gow/TT

Högardh tar sikte på OS efter två års skadeelände

2018 gjorde hinderlöparen Caroline Högardh, 28, debut i EM. Sedan kom skadan som förstörde två år av en lovande karriär, men nu är hon tillbaka och tar sikte på OS i sommar.
– Jag känner mig starkare än någonsin, säger Caroline.

ANNONS
|

I normala fall hade Caroline Högardh varit på träningsläger i Sydafrika i januari, men ingenting är som vanligt under pandemin.

I stället får Kvibilletjejen träna inomhus på Bosön när vädret inte tillåter löpning utomhus.

Hon växlar just nu boende mellan Lidingö och hemmet utanför Halmstad. Anledningen är att hon skaffat en ny tränare, Jan Bengtsson, som har sin bas i Stockholm och har en annan landslagslöpare under sina vingar – Kalle Berglund.

Årets stora mål är OS i Tokyo, men coronaviruset gör det svårt att ha en vettig planering.

– Vi har en grundplan. Jag hoppar över inomhussäsongen för att spara knä och fötter och kör basträning i stället. Sedan hoppas jag att jag kan komma igång bra i maj och kvala till OS i juni, säger Caroline Högardh.

ANNONS

Högardh satsar på höghöjdsläger

Hon har även förhoppningar om att kunna lägga in ett höghöjdsläger i USA i vår och sedan ett till i Sankt Moritz i sommar.

– Det skulle i så fall vara en förberedelse inför OS och det är ett bra ställe att ladda upp på. Höjden är bra och det är alltid fint väder.

Högardh har under senare år satsat mest på 1 500 meter och 3000 meter hinder och det är på den sistnämnda distansen som hon vill kvala in till Tokyo.

– Konkurrensen är inte lika hård på hinder och det är där jag känner att jag har störst chans att kapa en massa sekunder.

Fri från knäproblemen

I början av 2019 började skadeeländet för Caroline. Hon fick problem med ett knä och hade ont så fort hon skulle träna.

Till slut gick det inte längre, men i stället för att lägga sig på operationsbordet valde hon att med rätt träning försöka få ordning på problemen.

Det har lyckats.

– Egentligen är det svårt att säga vad som har hänt, men jag skadade ankeln efter ett hopp i vattengraven och belastade sedan foten fel som gjorde att jag fick bekymmer med en benbit i knät.

– Men nu är knäskadan helt bra och det känns jätteskönt att jag tagit mig ur det. Jag nötte ner den där benbiten själv och har nu kunnat köra på för fullt de senaste månaderna.

ANNONS

Den tidigare IFK Halmstadlöparen, som nu tävlar för Hässelby, gjorde comeback på terräng-SM för en tid sedan och slutade tia, men det är på löparbanan hon trivs bäst.

– Jag har aldrig fått ut min fulla kapacitet och jag känner att jag har mycket mer i kroppen. Det hoppas jag att jag kan visa i år.

LÄS MER: Skadan kan stoppa Högardh från VM – OS det stora målet

ANNONS