En plats i solen? Sarah Sjöström är den självklara svenska stjärnan, men det finns fler bakom som kan kämpa om medalj.
En plats i solen? Sarah Sjöström är den självklara svenska stjärnan, men det finns fler bakom som kan kämpa om medalj. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Håller armbågen – nu börjar Sjöströms guldjakt

Sverige har sin minsta OS-trupp i simning på 55 år. Ändå går det åt rätt håll. Bakom självklara stjärnan Sarah Sjöström har det vuxit fram andra medaljkandidater.
– Vi har fler möjligheter än vi haft tidigare, säger avgående förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

ANNONS

Svensk simning har varit synonymt med Sjöström under de senaste årens långbanemästerskap.

Allt har hängt på henne. Från OS i Rio 2016 till VM i Sydkorea 2019 är det simstjärnan från Södertörn – som startar medaljjakten på 100 meter fjäril i dag – som fixat svenska medaljer.

En trend som bröts på EM i Budapest i maj. Med Sjöström borta på grund av armbågsskadan klev en trio andra fram och fixade medaljer.

Sophie Hansson tog guld på 100 meter bröstsim, systern Louise Hansson och Erik Persson tog brons på 100 meter fjäril respektive 200 meter bröstsim. Det var premiärmedaljen internationellt i långbana för alla tre.

ANNONS

Hög kapacitet

Michelle Coleman har hög kapacitet, men har haft en del trubbel att få ut det på mästerskapen.

Bakom dem finns dessutom fem OS-debutanter som ger hopp inför framtiden.

– Halva truppen är debutanter så de är med lite för att se och lära, men ändå försöka upprepa de tider de har gjort. Sedan har vi fem stycken som är där för att simma final och där kan allt hända, säger Sandmark.

Sarah Sjöström har varit en tung medaljfavorit, tog ju tre OS-medaljer i Rio med guldet på 100 meter fjäril som topp, men har tiden räckt till efter det olycksaliga armbågsbrottet i februari?

– Möjligheten finns ju, men det är jättesvårt att säga. Dels har vi ett läge där övriga världen har tävlat ganska sparsamt, precis som vi, det är många tider i rankingen som ligger från 2019, dels vet vi inte riktigt hur långt Sarah har nått. Vi vet vilka tider hon har gjort i år, men när hon kommer i skarpt läge så vet vi vilken tävlingsmänniska hon är, säger Sandmark.

Liten trupp

Den svenska OS-truppen består av bara tio simmare. Så få har det inte varit sedan 1956 i Melbourne då bara fem blågula simmare deltog.

I Rio var det elva och historiskt sett har trupperna legat på mellan 16 och 18 simmare. Men tio är ändå tre fler än i VM i Sydkorea 2019.

ANNONS

Förbundskapten Ulrika Sandmark kliver av efter OS efter nio år på posten, men fortsätter i Svenska simförbundet då hon blir sportchef för samtliga simsporter.

Vem som ersätter är inte klart, men landslagstränaren Johan Wallberg är en av kandidaterna.

Sandmark ser en viss ljusning – men tycker samtidigt att fler borde kunna pusha på underifrån.

– Vi gjorde ett bra EM. Att vi tog medaljer var ett trendbrott, men vi behöver vara fler. De vi har här är duktiga, men vi behöver fler som knackar på dörren. Vi hade varit fler om vi hade haft ett killag, vi har halva lagen här både i 4x100 och 4x200 meter fritt, så det gäller för andra att pusha på nu, säger Sandmark.

Fakta: Bästa svenska simchanserna

+ 100 meter fjäril (Sarah Sjöström, Louise Hansson), lördag försök, söndag semifinal, måndag final.

+ 4x100 meter fritt, damer (Sjöström, L Hansson, Michelle Coleman, Sophie Hansson, Sara Junevik), lördag-söndag.

+ 100 meter bröstsim (Sophie Hansson, Emelie Fast), söndag-tisdag.

+ 200 meter bröstsim (Erik Persson), tisdag-torsdag.

+ 100 meter fritt (Sjöström, Coleman), onsdag-fredag.

+ 50 meter fritt (Sjöström, Coleman), fredag-söndag.

+ 4x100 meter medley (Sjöström, Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson, Sara Junevik), fredag och söndag.

ANNONS