Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Här rustas Halmstad arena – med fler mästerskap i kikaren

SM-veckan i sommar ska följas av fler stora friidrottstävlingar.
Det är en av tankarna när Halmstad arenas friidrottsanläggning under våren rustas upp för 10,5 miljoner kronor.
– Nu kommer vi att skapa en mästerskapsarena här, säger Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på kommunen.

Ni kan säkert bakgrunden vid det här laget:

När SM-veckan skulle avgöras i Halmstad i fjol dömdes den slitna friidrottsanläggningen på arenan ut på ett tidigt stadium och lag-SM-tävlingarna fick flyttas till Borås.

Men när SM-veckan ställdes in på grund av coronapandemin och Halmstad i stället fick en ny chans sommaren 2021 blev det fart på kommunpolitikerna, som tidigarelade upprustningen av friidrottsanläggningen med två år.

LÄS MER: Miljonsatsning på friidrotten efter beskedet om SM-veckan

Nu är arbetet i gång. Spaden sattes i jorden i månadsskiftet februari–mars och slutbesiktningen är planerad till den 15 juni – två veckor innan SM-veckan startar.

– Vi planerar det här tillsammans och känner att det är en tid som funkar. Entreprenören (Unisport) ligger något före så det känns väldigt bra. Syntetbeläggningen, själva löparbanorna, kommer i mitten av maj och det är det kritiska momentet – det måste vara bra väder då, säger kommunens projektledare Joakim Hjortmarker.

IFK Halmstad betalar 1,5 miljoner

Halmstads kommun står för nio miljoner kronor av totalkostnaden medan lokala friidrottsklubben IFK Halmstad går in med 1,5 miljoner.

– Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete med IFK Halmstad i det här projektet. De har stort engagemang och stor kunskap och det har varit jättevärdefullt för oss, säger Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på kommunen.

Den mest påtagliga förändringen är att löparbanorna breddas så att det blir åtta banor, i stället för sex, runt om hela 400-metersslingan. Det blir även nya längdhoppsgropar, nya kastringar, ny vattengrav, ny ljudanläggning och en ny, mindre läktare på västra långsidan.

Öppnar för fler stora evenemang

Allt är anpassat för att möta framför allt vardagskraven på ändamålsenliga träningsfaciliteter för föreningar, skolor, barn och ungdomar, men även behoven för större tävlingar och tv-sändningar.

Magnus Rasmusson säger:

– Det kan vara ett SM i friidrott, det kan vara ett veteran-SM, ett ungdoms-SM och andra stora tävlingar. Här blir möjligheter att kunna genomföra sådana evenemang på ett bra sätt och det har vi inte haft under de senaste åren om man ska vara riktigt ärlig.

LÄS MER: Halmstad arena döms ut inför SM-veckan nästa år

LÄS MER: SM-veckan tvingar bort Halmia från Halmstad Arena

Fler lokala sportnyheter hittar du här