Här kan bowlingen få nytt hem i Halmstad: ”Bollen hos kommunen”

De har fått pendla till Falkenberg och Båstad för att träna och spela – och har förlorat många utövare på vägen. Men efter sex år utan en hemmaplan är en ny bowlinghall i Halmstad ett godkännande från att bli verklighet.
– Jag tror fortfarande inte på det förrän vi spelar där. Vi har blivit besvikna så många gånger, säger Sandra Granfeldt i Hallandia.

ANNONS
|

I sommar har det gått sex år sedan bowlingen i Halmstad förlorade sitt hem när Rejmes bowlingcenter lades ner sommaren 2015.

Under den tiden har de lokala klubbarna och bowlingintresserade fört en fruktlös kamp för att få till en ny hall där olika alternativ, bland annat det gamla HP-huset, har varit aktuella utan att det blivit något konkret.

Men nu tänds ett nytt hopp att Halmstad återigen ska få ett bowlingcenter.

De senaste månaderna har det jobbats hårt bakom kulisserna för att starta ett nytt sportcenter där bland annat 16 bowlingbanor ska rymmas på 2 000 kvadratmeter.

Planen är att inhysa sportcentret i en befintlig lokal utåt Östra stranden och man söker nu ett tidsbegränsat bygglov för tio år framåt i tiden. Det som återstår är att få igenom projektet hos byggnadsnämnden.

ANNONS

– Vi har fått ett hyreskontrakt som är villkorat för om bygget godkänns av kommunen eller inte. Bollen är nu till 100 procent hos kommunen. Allt annat är helt färdigt och vi har byggare som är förbokade för att vi ska klara av att få upp det här till den 1 september som vi har som mål för att bowlingen ska kunna köra i gång sina serier, säger Anders Stenbeck, en av initiativtagarna bakom satsningen.

Förhoppningarna är stora och de 16 banorna ska räcka för att stå värd för större tävlingar också.

– Vi bygger för att kunna ha både SM-slutspel, om vi nu ska sticka ut hakan, men även för internationella tävlingar. Där var kravet tidigare att det skulle vara 24 banor, men de har gått ifrån det.

Stort tapp för bowlingen

För bowlingentusiasterna i Halmstad är satsningen ett efterlängtat ljus i tunneln.

– Vi förlorade halva medlemsgruppen i bowling när man lade ner verksamheten i Halmstad och vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna rekrytera dem på nytt. Det är en grupp som verkligen behöver komma ut och röra på sig, säger Leif Andersson, från parasport-föreningen HGIF Tre Hjärtan som tvingats resa till Båstad för att spela.

Ulf Josefsson, tidigare ordförande i Halmia BS och samordnare för bowlingklubbarna i stan, konstaterar att bowlingen har ett digert arbete framför sig för att ta igen alla utövare man förlorat sedan 2015.

ANNONS

– När vi slutade på Rejmes var vi ungefär 300 bowlare som spelade aktivt bland klubbar och pensionärer. När jag räknar i dag är vi på 60. Det är ett jättestort tapp och vi har ett drygt arbete framför oss att bygga upp det här igen och det kommer vi lägga allt krut på när detta kommer till stan. Vi måste bygga upp det som raserats under de här åren, framför allt ungdomsverksamheten som är jätteviktig.

Granfeldt vågar inte ta ut något i förskott

Spelarna i Hallandia har tvingats pendla till Falkenberg för att träna och spela sina hemmamatcher där ett träningspass på 1,5 timme krävt fyra timmar i tid.

Efter att flera slutat är det på gränsen i dag att man skulle få ihop ett lag.

– Vi är nere på 14 medlemmar nu. Om serien skulle dra igång nu vet jag inte om vi skulle ha ett lag till hösten faktiskt, säger Sandra Granfeldt som menar att utan en hall i stan har både spontanträningen och det sociala blivit lidande.

– Så om det nu blir en hall är det en bonus för oss som kämpat alla dessa år med pendlingen. Vi har inte slutat kämpa för vi brinner för det här så mycket.

Förhoppningen är att byggnadsnämnden ska ta upp ärendet senast på sitt möte i maj.

ANNONS

Blir det senare än så är risken stor att man inte kan bli klara till september.

Sandra Granfeldt är hoppfull, men vågar ändå inte ta ut något i förskott efter alla negativa besked de senaste åren.

– Jag tror fortfarande inte på detta förrän vi spelar där. Vi har blivit besvikna så många gånger, säger hon.

FAKTA Bowlingturerna

1 juni 2015 lades bowlingcentret i Rejmeshallen ner. Sedan dess har bowlingen inte haft någon hall i Halmstad att spela i utan utövarna har tvingats åka till Båstad, Falkenberg och Getinge.

Alternativ har funnits på vägen utan att bli något. Bland annat har det gamla HP-huset på Söder varit aktuellt och 2016 lämnades det in en bygglovsansökan för en 30-miljonerssatsning i en lokal på Sliparegatan på Öster som skulle få plats med 20 banor.

Nu kan det i stället bli ett nytt bowlingcenter på Svetsaregatan – om bygglovsansökan godkänns.

ANNONS