Här gav coronan idrotten motsatt effekt

Vi vet ju hur det är och har varit detta overkliga 2020 när covid 19-viruset har spridit skräck över världen och stängt samhällen och länder. Inom idrotten avbrutna eller inställda vinteridrotter, uppskjutna och stympade fotbollsserier och idrottsevenemang utan publik som tvingat vår största folkrörelse till att pausa, gå i dvala och permittera. Men det finns undantag. Oscar Carlson i BK Astrio är ett av dem.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

– Jag förklarade direkt när pandemin bröt ut och man såg följderna att jag varken ville eller kunde bli permitterad eftersom jag skulle få mycket mer att göra. Och det hade styrelsen full förståelse för, säger Oscar.

För fråga kanslisterna i föreningarna runt om i landet. De har garanterat inte fått mindre att göra.

Tvärtom med allt merarbete kring pandemin, alla nya bestämmelser och regler, inställda matcher och så nya bestämmelser och regler igen efter ny information från Folkhälsomyndigheten, regeringen, Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet.

850 spelare

– Ja, först blev ju allt uppskjutet och då handlade det om att informera alla medlemmar om vilka bestämmelser och regler som skulle gälla kring träningar och matcher. Och sedan blev även träningsmatcher förbjudna och då blev det ny information igen. Och efter det fick seriespelet till slut ändå komma igång.

ANNONS

Ovissheten har nog varit det jobbigaste eftersom det har kommit nya besked hela tiden som ändrar förutsättningarna.

Ungefär som när vi på HP-sporten skulle planera kommande idrottsevenemang och visste - ingenting.

– Ovissheten har nog varit det jobbigaste eftersom det har kommit nya besked hela tiden som ändrar förutsättningarna. Men som tur är kom ungdomsfotbollen igång tidigare. Annars vet vi inte hur vi hade hanterat det, medger Oscar.

Men så är BK Astrio också en förening med 850 spelare från fotbollsskolan upp till seniorlagen med herrarna i division 3 och damerna i division 2. Därtill 125 ledare och drygt hundra passiva medlemmar. Alltså totalt en bra bit över 1 000 medlemmar.

Flyttade från Norrköping

Det hade Oscar inte en aning om när han 2015 flyttade från Norrköping till Halmstad för att plugga psykologi med inriktning på idrott och motion. Och jodå, Snoka som IFK Norrköping kallas där uppe i folkmun, är hans andra favoritlag.

Men efter att ha börjat spela i föreningens andralag, FC Astrio kom han snabbt in i klubben som snart skulle bli hans andra hem.

Snart blev Oscar erbjuden jobbet som kanslist på halvtid upptill skolan för att efter examen i juli i fjol börja arbeta heltid.

Då hade han redan under sitt tredje och sista år på psykologiutbildningen kommit till en insikt:

– Jag ville inte bli idrottspsykolog som många andra utan ville mer hålla på med verksamhet och organisation.

ANNONS

Jag har verkligen hittat mitt jobb för det är så roligt att jag skulle kunna göra det gratis.

Därför blev det ett fjärde år på Högskolan där Oscar lade till komplementerande kurser i bland annat företagsekonomi och arbetsmiljö.

Och det ångrar han inte.

– Nej, verkligen inte! Jag har verkligen hittat mitt jobb för det är så roligt att jag skulle kunna göra det gratis. Fast det kanske man inte ska säga högt... skrattar han.

För det som från början var en traditionell kanslisttjänst med administration, mailhantering, bokning av matcher, spelar registrering och allt annat pappersarbete blev mer än så när Oscar gick över till en heltidsanställning.

– Jag märkte att jag då fick en del timmar över så jag sa till styrelsen att ge mig mer att göra. För jag är en sån som hellre jobbar tio timmar än åtta.

Sponsoransvarig

Så blev det också när allt landade i att unge Carlson, blott 24 år gammal, fick ansvar för sponsringen.

Dels genom Grötviks hamnfest där han hjälper ansvarige Anders Rane och som är en viktig del i Astrios ekonomi.

Men som i år på grund av coronan liksom allt annat är inställd.

Dels sponsringen och kontakten med företagen där han ska utveckla marknadsbiten.

– Vi hade planerat ett antal partnerträffar med inriktning på CSR-arbetet, förklarar Oscar och avser hållbarhetsprojektet Corporate social responsability.

ANNONS

– Men där blev det ju tvärstopp när coronan kom så jag hoppas att alla har förståelse för att mycket av det arbetet har blivit bromsat även om jag hoppas att vi till åtminstone en del kan ställa om från fysiska träffar till digitala.

– För jag personligen trodde aldrig att pandemin skulle bli så här allvarlig. Det var först när utbrottet kom som man insåg att det skulle slå hårt mot hela samhället.

Astrio var tidigt ute

Annars har BK Astrio som klubb kommit undan lindrigare än många andra på sponsorsidan, där vissa står eller har stått på ruinens brant med konkursen hotande bakom hörnet.

Så i år kommer vi nog att klara oss förhållandevis bra ekonomiskt, men det mer ovisst inför 2021 när den riktiga effekten av coronan kommer att märkas.

– Ja, vi har haft tur och kommer förhoppningsvis inte att tappa så mycket på den sidan. Det beror på att vi kom igång tidigt med det arbetet och ringde runt till företagen innan coronan kom och därmed la en bra grund.

– Så i år kommer vi nog att klara oss förhållandevis bra ekonomiskt, men det mer ovisst inför 2021 när den riktiga effekten av coronan kommer att märkas. Det är ju då som vi ser om företagen som har stöttat oss då har möjlighet att göra det på samma sätt. Så jag hoppas att våra sponsorer kan och vill vara med på föreningens resa även då för deras stöd är ovärderligt för oss.

ANNONS

Fram till dess kommer Oscar att arbeta vidare under parollen ”det är bara att gilla läget” för jag lovar att ingenting tycks påverka Carlson som ser möjligheterna i stället för svårigheterna.

Framtidsmålet

Att matcher var totalförbjudna ett tag kommenterar han med ”inget att älta över”, om att det bara blev en enkelserie säger han ”det är lika för alla” och att bara en match spelades innan ett fem veckor långt sommaruppehåll bemöts med ”lite konstigt”.

Det tycks bara vara en sak som irriterar honom:

– Ja, att vi ännu inte får ha publik på matcherna – det är enormt trist. Fast det är ju inte kört ännu.

Att bli klubbchef eller klubbdirektör i en större klubb. Det skulle jag vilja

Men till slut måste jag ändå fråga Oscar vad han, precis som en spelare vill bli proffs utomlands i de större ligorna, har för mål i framtiden.

– Att bli klubbchef eller klubbdirektör i en större klubb. Det skulle jag vilja och det vet klubben också om. Men det är absolut ingen stress. Nu vill jag hjälpa till att göra Astrio till en så välskött förening som möjligt, både på och utanför planen. För här finns enorm potential och många fler utmaningar att förverkliga.

Läs mer: Coronaresan del 1 – Detta är alla fotbollsnördars paradis

ANNONS

Läs mer: Coronaresan del 2 – Selakovic om livet som agent: ”Då grät jag”

Läs mer: Coronaresan del 3 – Kaxiga Varbergs Bois – som ett HBK på -90-talet 2.0!

ANNONS