Skadan är redan skedd. Norrköpings Isak Bergmann Johannesson kan styra in 2–1 för hemmalaget mot HBK sedan hans offsideposition upphävts med Andreas Bengtssons misslyckade bakåtnick till målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist. Bild: PETER HOLGERSSON

Här går domsluten sällan med nykomlingar, HBK!

Först det sura offsidemålet mot Sirius i slutminuterna i förra veckan som domaren Fredrik Klitte i efterhand erkände att det var offside – en tröst för tigerhjärtan eftersom det inte ger några poäng tillbaka. Och sedan den uteblivna straffen mot IFK Norrköping när Joseph Baffo kapades i straffområdet utan åtgärd från domaren Bojan Pandzic.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

|

I stället var det han som ändrade offsidevinkningen till segermål för IFK Norrköping, även detta i slutet, vilket dock var helt rätt beslut eftersom Andreas Bengtssons olyckliga bakåtnick upphävde offsiden på målskytten Isak Bergmann Johannesson.

Välkommen till Allsvenskan, Halmstads BK, serien där domsluten av någon anledning oftast går emot nykomlingarna.

– Han måste blåsa straff där! betonade HBK-managern Magnus Haglund med en djup suck efteråt.

– Det är ju helt matchavgörande för får vi 2–0 där blir det en helt annan match, där vi har stora möjligheter att få med oss alla poängen.

Nu blev det alltså inte ens en, trots en taktiskt fulländad första halvlek när HBK-bussen både var parkerad utanför arenan och på densamma när laget stängde alla ytor som fanns och mer därtill genom att, när så krävdes, falla ner med yttermittfältarna och ibland med hela laget.

Riskminimering, kallas det.

IFK Norrköping med en viss Sead Haksabanovic som spelmotor och lagkapten var en gång ett monster på sin hemmaarena.

Men inte längre.

Inför matchen hade ”Snoka” (laget kallas så här uppe) sedan den 22 juli i fjol bara vunnit en av de senaste tio matcherna på Platinumcars arena, mot Falkenbergs FF den 23 november, 4–1.

Frustrationen hos Rikard Norlings nya lag var också märkbar efter första halvlek, där hemmalaget bara hade åstadkommit två målchanser värda namnet.

Eller som Haksabanovic uttryckte det i paus i Discoverys sändning:

– Vi måste börja skapa chanser innan vi kan göra mål.

Desto mer nöjd var HBK-manager Haglund:

– Första halvlek får vi Norrköping precis dit vi vill och de skapar knappt en målchans. Då känns det som att vi har full kontroll på matchen.

Nej, HBK kommer inte att charma sig kvar i Allsvenskan och ska heller inte göra det utan bygga allt på sin gedigna defensiv och kvicka omställningar.

Men när laget efter paus föll ännu längre ner i banan och näst intill blev sittande i Malkolm Nilsson Säfqvists knä, samtidigt som hemmalaget skruvade upp bolltempot – då kom också de där chanserna som ”Haksa” hade efterlyst i pausen. Och – målen.

Ett lågt försvarsspel kräver att man i stället vinner andrabollarna för att inte försvaret ska peppras med inlägg och inspel, men när även de hamnade i IFK Norrköpings ägo blev trycket till slut för stort.

– Norrköping får bättre fart på sitt spel i andra halvlek, vilket gör det ännu svårare för oss att försvara sig. Så jag hade velat att vi hade spelat oss ur pressen några gånger till.

Efter 1–2-målet klev också HBK upp och forcerade, vilket fick mig att, när snön(!) samtidigt föll, undra om laget hade haft för stor respekt och borde ha utmanat hemmalagets försvar ännu mer.

– Men i det läget prioriterade vi den poängen som vi hade i stället för att riskera att förlora den, även om det nu ändå blev så. För så är det att möta lag på den här nivån, förklarade Haglund.