Här är Fredriks nya liv

Efter 23 år som proffs är Fredrik Andersson Hed numer golfpensionär. Klubborna har han inte rört på två månader. Men 44-åringen har många bollar i luften ändå.

ANNONS
|

Sittandes i sin fåtölj i vardagsrummet vänder Fredrik Andersson Hed blicken mot fönstret och den vinterskrudade gatan utanför.

– Man kan väl sakna att vara i värmen och resa till trevliga ställen i världen, men själva golfen saknar jag inte alls nu. Jag vet ju hur det är att åka ut och träna i kylan, det är ingen höjdare. Så därför har jag inget sug nu vilket också gör att det känns som helt rätt beslut att lägga av.

Det har gått cirka två månader sedan han gjorde sin sista runda som golfproffs.

– Jag hade motivationsbrist inför hösten 2015 och bestämde mig för att antingen tar jag mig tillbaka till Europatouren eller så lägger jag av.

ANNONS

Det blev det sistnämnda efter att han, på en Challangetour-tävling norr om Barcelona, missat kvalgränsen med minsta marginal.

– Jag låg på gränsen om jag skulle klara cutten eller inte men på de sista hålen märkte jag att det här kommer jag nog inte klara. Vilket innebar att det här nog är de sista hålen i min tävlingskarriär, det är klart att de tankarna kom upp. Men det gick rätt bra, jag fick avsluta med att dra i en 20-metersputt för birdie, upp för en platå. Men jag missade cutten med ett slag så det var irriterande.

Visst fanns det en liten tids vakuum efter golfen men nu har Fredrik vänt blad, börjat ett nytt kapitel och han trivs.

– Jag njuter av det nya livet, säger han.

Numer kan Andersson Hed skriva säljare och hyresvärd på visitkortet.

– Jag fick en förfrågan från Andreas Lindberg, en annan gammal golfspelare, om att börja sälja golfbollar.

– Det är ju inget nytt i sig. Det vi däremot har i ett nytt koncept är att vi har samma boll registrerad fast utan logga på. Den är helt blank. Så man lämnar den till den som vill namnge eller logga den. Och det är det som jag tycker är intressant, säger Fredrik som chefar över sig själv då han jobbar på konsultbasis.

ANNONS

Är du en bra säljare?

– Det är frågan det. Jag har ganska lätt att vara social och sen känner jag väldigt mycket folk i golfbranschen, så jag har många bra vägar in. Men det gäller att göra något bra av det också. Det tar ju mycket tid, för man pratar mycket skit, skrattar han.

Ett par sidospår hinner han också med. Dels driver han, som en av tre, ett försäljningsbolag för en kroppshållningstejp. Dessutom har han gett sig in i fastighetsbranschen.

– Vi är tre killar som precis har köpt en fastighet, ett lägenhetshus borta vid högskolan.

När Laholmsfödde Andersson Hed, Halmstadbo sedan 2005, lutar sig tillbaka i fåtöljen och med lite distans blickar tillbaka på sin karriär har han inga svårigheter att plocka ut det bästa russinet ur kakan.

– Vinsten i Italien, vintern 2010. Det är solklart eftersom det är den enda jag vann på högsta nivå.

– Så här efteråt känns det verkligen kul att ha vunnit en tävling på Europatouren. Och när jag vann den så kändes det mer som lättnad än någonting annat. Dels för att jag hade hållit på länge men dels för att jag ledde med sex slag inför sista rundan och då är man i en situation där man bara kan förlora egentligen, konstaterar Fredrik som även minns andraplatsen i BMW PGA Championship 2010, den största tävlingen som var i Europa förutom British Open, samt lagtävlingen Royal Trophy 2011 där Europa slog Asien efter en smått omöjlig upphämtning sista dagen.

ANNONS

Något som Fredrik gärna hade stoltserat med på sitt golf-cv men aldrig fick skriva in är Ryder Cup, där det fanns en viss chans 2010.

–Sen hade jag kanske önskat att jag hade presterat lite bättre på majortävlingar. Jag spelade sju, åtta sådana och klarade visserligen cutten i många men blev aldrig bättre än 50:e man.

Placeringar behöver Fredrik Andersson Hed inte tänka nämnvärt på framöver. På fritiden ser han nu i stället fram emot att börja spela lite paddletennis, få ett enklare socialt liv samt spela spontangolf helt utan press.

Han ska bara hitta suget igen.

3 segrar. BMW Italian Open, 2010 (Europatouren), Le touquet Challenge de France, 2000 (Challengetouren) och Toyota DPGA Championship, 1993 (Teliatouren).

För att vinna dessa 3 tävlingar har det krävts en snittscore om 68,73 slag, eller totalt -33 mot par.

Härutöver har det också blivit:

9 andraplatser.

4 tredjeplatser.

47 övriga topp-10-placeringar

53 placeringar inom 11-20

183 övriga placeringar på rätt sida kvalgränsen

225 missade kval

Med 299 klarade kval på 524 starter är kvalprocenten sålunda 57.

Sammantaget har Fredrik Andersson Hed en snittscore om 71,90 slag, eller totalt 327 mot par.

Totalt inspelade prispengar: 46 663 940 kronor.

Källa: golfdata.se

ANNONS