Här överraskas legendaren med fina hedersbetygelsen

Roy Andersson är nu en av karatesportens högst graderade utövare i Sverige.
Här överraskas den 88-årige legendaren från Halmstad med åttonde dan.
– Det är en väldigt hög grad. Men det spelar ingen roll – det viktiga är att vi fick träningspasset, säger han.

ANNONS
LocationHalmstad||

Roy Andersson introducerade karatestilen shotokan i Sverige och startade karateklubben Zendokai i Oskarström 1965.

Han har tävlat i både VM och EM och är en levande legendar inom kampsporten, som han fortfarande tränar aktivt tre gånger i veckan. Men han ser till att röra sig varje dag.

– Jag har en egen träningshall där hemma, en jättefin lokal med speglar och grejer, styrketräning och allting, berättar han.

Den här kvällen är Roy Andersson i karateklubben Shinbudokais ”dojo” på Larsfrid i Halmstad för att hålla i ett träningspass med en alldeles speciell adept: britten Scott Langley, som har sjunde dan och är teknisk chef för internationella karateorganisationen HDKI.

ANNONS

– Det är första gången jag instruerar så högt graderade. Jag lär ut grundtekniker som är lite lätt bortglömda i dag, så att de får känna på hur vi gjorde förr i tiden, förklarar Roy Andersson.

Vördnaden är ömsesidig. De fyra eleverna tilltalar hela tiden Roy Andersson som ”Sensei” (mästare).

Efter passet kommer Scott Langley med överraskningen när han vecklar ut ett diplom som förkunnar att HDKI förärar Roy Andersson åttonde dan, eller det åttonde svarta bältet – en grad som bara ett fåtal karateutövare i Sverige har.

Sensei Roy blir märkbart tagen. Efteråt säger han blygsamt till HP:

– De är bara snälla. Det är en väldigt hög grad. Visst, jag har hållit på länge – 57 år det väl, det är en lång tid. Men det spelar ingen roll – det viktiga är att vi fick träningspasset.

Vad betyder karaten för dig?

– Självutveckling kanske, det är svårt att säga. Det är någonting man ägnar sig åt och brinner för. Det måste vara nyttigt för kroppen med ständiga rörelser och det ger självförtroende. Alla tekniker är avsedda för det i första hand, inte för att tävla.

Sedan skärper Roy Andersson tonen och tillägger:

– Egentligen är jag motståndare till tävlingskarate, för det har förstört karaten totalt. Det går inte att jämföra med den gamla tiden om du tittar på en tävling, där småungar bara skriker och gapar och håller på. Det är inte karate.

ANNONS

Det ska vara mer vördnadsfullt?

– Ja, det ska vara riktiga tekniker i varje fall, och inte bara gap och skrik.

LÄS OCKSÅ: Roy, snart 81, har 50 år i karatens tjänst

ANNONS