Norrköpings Christoffer Nyman skriker ut sin besvikelse. 1–1 mot Mjällby betyder att Norrköping och Malmö FF nu står på samma poäng i tabelltoppen.
Norrköpings Christoffer Nyman skriker ut sin besvikelse. 1–1 mot Mjällby betyder att Norrköping och Malmö FF nu står på samma poäng i tabelltoppen. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Gustafsson: "Måste höja prestationen"

IFK Norrköping leder fortfarande allsvenskan – men det tidigare betydande försprånget är borta. Liksom spelet som skapade det. 1–1 hemma mot Mjällby var en klar missräkning.
– Vi jobbade på bra utan att luckra upp Mjällbys väldigt välorganiserade och bra försvarsspel. Vi måste höja vår prestation, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

ANNONS

Medan Malmö FF fått upp farten har IFK Norrköping drabbats av pyspunka – bara en seger de senaste fyra matcherna. Det som ett tag var en serieledning på sju poäng är nu decimerat till det här:

Norrköping och MFF har båda 25 poäng, samma målskillnad (plus 13) men Norrköping håller förstaplatsen i kraft av fler gjorda mål, 28 mot Malmös 24.

Betydelsen av det förlorade försprånget tonar Gustafsson ned.

– Det är inget som jag känner efter för. Jag tittar på vår prestation och vad vi behöver utveckla. Jag tycker att energin är bättre i dag än i några matcher. Jag tycker att det var ett lyft även om resultatet inte var det.

ANNONS

Resultat och prestation hänger gärna ihop och Norrköpings senaste 90 allsvenska minuter var en bit från säsongsstartens snabba, tempostarka och effektiva fotboll.

Vill inte snacka domslut

Det gäller att ha lite flyt med domsluten också. Det hade inte Norrköping. Christoffer Nyman firade i 33:e minuten för vad han trodde var hans åttonde allsvenska mål för säsongen sedan han nickat in Jonathan Levis högerinlägg.

Men Andreas Ekberg tyckte att Nyman gick för hårt åt Max Watson i nickduellen och blåste frispark för Mjällby.

Ett omdiskuterat beslut.

– Jag tycker att det är alldeles för många matcher som spelas i allsvenskan där det i efterhand diskuteras om domaren. Jag tänker inte vara en del av det. Vi behöver bli skickligare, inte peka på något domslut som gjort att vi har landat där vi har gjort, säger Gustafsson.

Norrköping dominerade påtagligt, men Mjällby bjöd inte på något. Fem spelare i backlinjen skyddades av minst tre mittfältare så fort Norrköping hade bollen. Allsvenskans offensivaste lag – 27 mål på elva omgångar inför mötet – rotade rejält i verktygslådan.

Inlägg, djupledsbollar, instick, skott utifrån, hörnor, frisparkar... inget bet på Mjällbys kompakta försvar förrän tio minuter in i andra halvlek.

Kortvarig ledning

Levis hårda och flacka inlägg möttes av Sead Haksabanovics utsträckta fot i 55:e minuten – och där återtogs tvåpoängsförsprånget till Malmö FF.

ANNONS

Det blev kortvarigt.

Store och starke Moses Ogbus kvittering vid en hörna sju minuter senare satte ny press på Norrköping, som i den vevan förlorade (fotskadad) centrale, defensive mittfältaren Eric Smith.

– Vi hade behövt hålla vår ledning lite längre, för att få Mjällby att öppna sig lite mer. Det blev tufft för oss efter deras ganska snabba kvittering. Vi behöver givetvis göra det mycket bättre, men jag måste säga att Mjällby gör det väldigt bra i sitt försvarsspel, säger Jens Gustafsson.

Han gjorde ett trippelbyte i samband med 1–1-målet. Bland de tre som kom in: Linus Hallenius, förra månadens profilvärvning. Men forceringen uteblev. Mjällby fick mer att säga till om.

Norrköpings slagsida åt offensiva spelarval har ett pris en dag när utdelningen uteblir. Åtta insläppta mål de senaste fyra matcherna avslöjar brister i lagförsvaret.

Mjällby saknade inte möjligheter att ta alla tre poängen på Östgötaporten.

– Vi hade några lägen, men vi ska vara nöjda med en poäng, säger Marcus Lantz, Mjällbys tränare.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS