Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges niometesstjärna Isabelle Gulldén under handbolls-VM i december. Arkivbild.

Gulldéns språkutmaning: "Kan ju ingenting"

Flygförsenade Isabelle Gulldén har landat i Serbien inför EM-kvalet i handboll. I helgen presenterades niometersstjärnan av nya klubben Brest Bretagne – och måste nu lära sig det franska mästerskapsspråket.

Storpubliken var samlad i handbollsarenan i Brest i västra Frankrike när den svenska landslagsstjärnan Isabelle Gulldén i lördags presenterades i samband med ligamatchen mot Issy Paris (24–24).

Den 28-åriga mittnians första besök i klubben Brest Bretagne sedan övergången – som sker inför nästa säsong – från CSM Bukarest blev klar i torsdags.

- Det var väldigt härligt, kul att få komma dit. Det var riktigt bra stämning i hallen, väldigt fin stad och trevliga människor. En positiv upplevelse, säger Isabelle Gulldén.

Storstjärnan har skrivit ett kontrakt över två år med option på ytterligare ett och blir klubbkamrat med landslagskollegan Filippa Idéhn (målvakt).

- Det känns rätt med ett miljöombyte, jag har varit i Bukarest i tre år. Bra att prova något nytt och utvecklas ett steg till.

TT: Hur är det med franskan?

- Jag kan ju ingenting, så jag kommer börja försöka lära mig nu så att jag kan någonting. Det är ju franska på träningarna och franska utanför. Det gäller att lära sig för att hänga med.

Kommenterar inte lönen

Enligt Aftonbladet blir svenskan den bäst betalda kvinnliga handbollsspelaren i världen med en årslön på tre miljoner kronor.

- Det är ju rykten. Jag kommer inte att kommentera vad jag tjänar oavsett vad. Det får man tro på om man vill, säger Gulldén.

Efter flera försenade flyg i Frankrike och Danmark, samt en kort visit i Sverige, landade Gulldén på måndagskvällen i Belgrad inför veckans VM-kvalmöten med Serbien.

- Jag har haft lite nätter överallt, och hoppas att väskan kommer i kväll (tisdag) för den hann inte med, säger hon ifrån onsdagens kvalort Nis.

TT: Hade du skorna där?

- Nej, som tur var hade jag skorna i handbagaget. Så rutinerad är jag, säger hon med glimten i ögat.

"Blir tufft"

Det svenska damlandslaget imponerade vid VM i Tyskland i december och slutade fyra efter 22–24-förlust mot blivande världsmästaren Frankrike i semifinalen och 21–24 mot Nederländerna i bronsmatchen.

Partillebördiga Gulldén, som varit utlandsproffs sedan hon lämnade Sävehof 2011, var fjärde bästa målskytt i turneringen med 46 mål på nio matcher.

EM-kvalet startade redan innan fjolårets VM och Sverige toppar kvalgruppen efter storsegrar mot Makedonien (38–26) och Färöarna (33–15).

Bortamötet med grupptvåan Serbien på onsdagen och hemmamötet i Skövde på söndag blir med största säkerhet avgörande för kvalet där de två bästa lagen går till EM. En förstaplats i gruppen ger bättre rankning inför mästerskapet i Gulldéns blivande hemland Frankrike senare i år.

- Det kommer bli tufft. Det är klart att målskillnad också kommer spela en roll, det gäller att vinna med så mycket som möjligt eller förlora med så lite som möjligt, säger Gulldén.