Sveriges niometesstjärna Isabelle Gulldén under handbolls-VM i december. Arkivbild.
Sveriges niometesstjärna Isabelle Gulldén under handbolls-VM i december. Arkivbild.

Gulldéns språkutmaning: "Kan ju ingenting"

Flygförsenade Isabelle Gulldén har landat i Serbien inför EM-kvalet i handboll. I helgen presenterades niometersstjärnan av nya klubben Brest Bretagne – och måste nu lära sig det franska mästerskapsspråket.

ANNONS
|

Storpubliken var samlad i handbollsarenan i Brest i västra Frankrike när den svenska landslagsstjärnan Isabelle Gulldén i lördags presenterades i samband med ligamatchen mot Issy Paris (24–24).

Den 28-åriga mittnians första besök i klubben Brest Bretagne sedan övergången – som sker inför nästa säsong – från CSM Bukarest blev klar i torsdags.

- Det var väldigt härligt, kul att få komma dit. Det var riktigt bra stämning i hallen, väldigt fin stad och trevliga människor. En positiv upplevelse, säger Isabelle Gulldén.

ANNONS

Storstjärnan har skrivit ett kontrakt över två år med option på ytterligare ett och blir klubbkamrat med landslagskollegan Filippa Idéhn (målvakt).

- Det känns rätt med ett miljöombyte, jag har varit i Bukarest i tre år. Bra att prova något nytt och utvecklas ett steg till.

TT: Hur är det med franskan?

- Jag kan ju ingenting, så jag kommer börja försöka lära mig nu så att jag kan någonting. Det är ju franska på träningarna och franska utanför. Det gäller att lära sig för att hänga med.

Kommenterar inte lönen

Enligt Aftonbladet blir svenskan den bäst betalda kvinnliga handbollsspelaren i världen med en årslön på tre miljoner kronor.

- Det är ju rykten. Jag kommer inte att kommentera vad jag tjänar oavsett vad. Det får man tro på om man vill, säger Gulldén.

ANNONS

Efter flera försenade flyg i Frankrike och Danmark, samt en kort visit i Sverige, landade Gulldén på måndagskvällen i Belgrad inför veckans VM-kvalmöten med Serbien.

- Jag har haft lite nätter överallt, och hoppas att väskan kommer i kväll (tisdag) för den hann inte med, säger hon ifrån onsdagens kvalort Nis.

TT: Hade du skorna där?

- Nej, som tur var hade jag skorna i handbagaget. Så rutinerad är jag, säger hon med glimten i ögat.

"Blir tufft"

Det svenska damlandslaget imponerade vid VM i Tyskland i december och slutade fyra efter 22–24-förlust mot blivande världsmästaren Frankrike i semifinalen och 21–24 mot Nederländerna i bronsmatchen.

Partillebördiga Gulldén, som varit utlandsproffs sedan hon lämnade Sävehof 2011, var fjärde bästa målskytt i turneringen med 46 mål på nio matcher.

EM-kvalet startade redan innan fjolårets VM och Sverige toppar kvalgruppen efter storsegrar mot Makedonien (38–26) och Färöarna (33–15).

ANNONS

Bortamötet med grupptvåan Serbien på onsdagen och hemmamötet i Skövde på söndag blir med största säkerhet avgörande för kvalet där de två bästa lagen går till EM. En förstaplats i gruppen ger bättre rankning inför mästerskapet i Gulldéns blivande hemland Frankrike senare i år.

- Det kommer bli tufft. Det är klart att målskillnad också kommer spela en roll, det gäller att vinna med så mycket som möjligt eller förlora med så lite som möjligt, säger Gulldén.

TT

Fakta: Så fortsätter vägen till EM

EM i handboll arrangeras vartannat år. Årets mästerskap arrangeras i Frankrike 29 november–16 december. Sverige har inte missat ett Europamästerskap sedan 2000, men slogs ut redan i huvudrundan, och slutade åtta, 2016.

Efter två segrar – hemma mot Makedonien (38–26) i september och borta mot Färöarna (33–15) i oktober – så leder Sverige kvalgrupp 3 med fyra matcher kvar.

De två bästa lagen i gruppen är direktkvalificerade till EM, även trean kan ta sig till EM via playoff.

Tabellen:

1) Sverige, 4 poäng (+30 i målskillnad)

2) Serbien, 4 (+22)

3) Makedonien, 0 (-18)

4) Färöarna, 0 (-34)

Sveriges återstående matcher:

21 mars: Serbien (borta)

25 mars: Serbien (hemma)

30 maj: Makedonien (b)

3 juni: Färöarna (h)

Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Filippa Idéhn, Brest Bretagne, Johanna Bundsen, Köpenhamn.

Vänstersex: Loui Sand, Brest Bretagne, Olivia Mellegård, Sävehof, Marie Wall, H65 Höör.

Mittsex: Anna Lagerquist, Nykøbing Falster, Sofia Hvenfelt, H65 Höör.

Högersex: Emma Fernis, Sävehof, Daniela Gustin, Randers.

Vänsternio: Jamina Roberts, Erdi, Jenny Alm, Köpenhamn, Johanna Westberg, Nykøbing Falster.

Mittnio: Bella Gulldén, Bukarest/Brest Bretagne, Carin Strömberg, Viborg.

Högernio: Nathalie Hagman, Bukarest, Hanna Blomstrand, Köpenhamn.

Försvar: Sabina Jacobsen, Bukarest.

Fakta: Isabelle Gulldén

Född: den 29 juni 1989 i Sävedalen, Partille (28 år).

Längd: 179 cm.

Position: Mittnia.

Karriär: Sävehof –2011, Viborg 2011–2015, CSM Bukarest 2015–2018, Brest Bretagne 2018–.

Mästerskap: OS 2008, 2012 och 2016. VM 2009, 2011, 2015 och 2017. EM 2008, 2010, 2012, 2014 och 2016.

Meriter: Silver i EM 2008 och brons i EM 2014. Champions League-segrare med Bukarest 2016.

ANNONS