Guldsuccé för Soós i hemma-SM

Det blev tredje gången gillt för Christopher Soós, 22. Sent på lördagskvällen fick Halmstad Frigymnasters landslagsman till slut lyfta SM-pokalen på hemmaplan i Halmstad arena.

ANNONS
|

– Jag fick visa gympan som jag ville visa. Det är en jävligt bra känsla och skitkul att få visa hemmapubliken att jag verkligen kan det här, säger han.

Christopher Soós, som siktar på OS-deltagande 2020, vann SM-guldet i mångkamp redan 2013 i Stockholm. Men i de senaste mästerskapen som avgjorts hemma i Halmstad har han fått nöja sig med silver (2015) och brons (2016).

Nu nådde han hela vägen till guldet – och vann överlägset hela 2,2 poäng före tvåan, träningskompisen Pontus Kallanvaara från Motus-Salto i Malmö.

Soós landade på totalt 76,9 poäng efter serien 13,1 i fristående, 12,1 på bygelhästen, 12,7 i ringarna, 14,2 i hopp 12,2 i barr och 12,6 i räck.

ANNONS

– Jag kan känna mig nöjd för jag gjorde mitt bästa hela vägen in till det sista. Jag kämpade med vissa grejer och det var lite struligt här och där, så det finns förbättringar man kan göra. Men det känns ändå bra för framtiden, säger han.

Hammarbygymnasternas Kim Wanström, som var bäste svensk på EM för två veckor sedan, sågs som Soós främste utmanare på förhand, men missade grovt redan i det inledande friståendemomentet (10,6 poäng).

Pontus Kallanvaara, den svenske mästaren från 2014, delade förstaplatsen med Soós efter friståendet, men halkade också efter när han ramlade av bygelhästen och tvingades börja om två gånger (5,8).

Soós höll däremot en jämn nivå hela vägen – och kunde kosta på sig att ”sejfa” lite i det avslutande räckmomentet.

Frigymnasterna hade dessutom häng på en sensationell bronsmedalj genom förstaårssenioren Filip Lidbeck, 17, som noterade hela tävlingens högsta domarpoäng i specialgrenen hopp (14,4).

Lidbeck låg trea efter fyra av sex redskap, men blev till slut fyra på 70,5 poäng.

– Det var kul. Det är inte den bästa tävling jag har kört, men det var kul att det var mångkamp, säger Lidbeck, som länge har haft problem med handlederna.

I Ungdomscupen slutade Frigymnasternas Vilgot Hyll och William Hyll femma respektive sjua i mångkampen.

ANNONS

Läs också: Soós hoppas på tredje gången gillt

ANNONS